Meksikos virtuvė mums kaip ant delno

Meksika

Mums, lietuviams, Meksika yra gana tolima šalis, tačiau Meksikietiška virtuvė netruko užkariauti tiek gurmanų, tiek ir paprastų žmonių širdis. Tad kas gi tai per reikškinys ir kur slypi jo paslaptis? Kuriuos patiekalus galima pelnytai vadintis Meksikos paveldu?

Mažai yra žmonių, kurie pasakytų, kad maistas neteikia jiems malonumo. O kur dar susipynusių aromatų mišinys, įvairiausios prieskonių rūšys ir žaismingas, spalvingas dekoravimas – visa tai Meksika ant jūsų stalo. Ir visa tai išsirutuliojo ispanų maisto ruošimo tradicijoms susijungus su vietinių indėnų paveldu.

Pagrindiniai Meksikos virtuvės ingredientai nuo seno buvo pupelės ir kukurūzai. Pastarieji yra valgomi ir virti, tačiau Meksikoje labai populiaru iš kukurūzų gaminti tešlą (masa), o vėliau iš jos ruošti pačius įvairiausius produktus, kurių priešaky Meksikos pasididžiavimas – tortilija, bei kiti mažiau populiarūs produktai – tamalė, gordita ir kiti.
O kur dar gausus prieskonių užtaisas. Tai ir čili pipirai, ir paprika, ir česnakai, ir svogūnai. Ką jau kalbėti apie kalendrą, cinamoną, knynus, raudonėlį, kakavą ir t.t. Padažai Meksikoje ypatingai svarbūs – tabasko, gvakamolė ir salsa – kiekvieno meksikiečio pasididžiavimas.

Nepamirškime, kad Meksika – didelė šalis, tad skirtinguose regionuose vyrauja ir skirtingos maisto gaminimo tradicijos:
Šiaurė (gausu ganyklų, tad populiariausi mėsos patiekalai. Žinomiausias – Aračeros pjausnys);
Jukatano regionas (gaminamas saldus maistas. Naudojamas medus, urlija, avokadai);
Pietryčių Meksika (aštrus maistas. Paplitusi vištiena);
Meksikos įlanka ir Ramiojo vandenyno pakrantės (žuvis, jūros gėrybės);
Oašaka (miltiniai, kukurūziniai gaminiai);
Centrinė Meksika (Barbakoe, Pasole, Menudo, Karnitas).