Kanarų salų virtuvė: kokie skoniai jose dominuoja?

Kelionė į Fuerteventurą, Tenerifę ar Gran Kanariją visada traukia tuos, kurie išsiilgę pietų klimato, didelių jūros bangų ir egzotiško maisto. Įdomiausia, kad net tų pačių atostogų metu nusprendę aplankyti tiek pačią Ispaniją, tiek jai priklausančias Kanarų salas, nustebsite pamatę, kaip smarkiai skiriasi šie regionai. Kanarų salos išsiskiria ne tik gyventojų kultūra, savo istorija, bet ir maistu.

Kanarų salų pirmieji gyventojai guančiai, kurių istorija datuojama apie 200 m. pr. Kr., jau tuomet pradėjo salų virtuvėje naudoti išskirtinius maisto produktus, kurių pėdsakų yra likę ir šiandienos Kanarų virtuvėje.

Daug kulinarinių akcentų įtakos turi tai, kad kai kurios salos nuo senovės jau garsėjo tam tikrais turtais – Tenerifėje plytėjo bananų  plantacijos, visose salose gerai derėjo kukurūzai, todėl tradiciniai patiekalai neretai pagardinami būtent šiais ingredientais.

Štai keli pagrindiniai tradiciniai Kanarų salų patiekalai – laikomi senųjų vietinių guančių palikimu:

Gofio – miežių ir kukurūzų miltų mišinys, kuriuo tirštinamos sriubos, troškiniai, kepama duona.

Ropa vieja – troškinys su daržovėmis ir mėsa

Sancocho – žuvis su bulvėmis. Tipinis salynų maistas, kadangi čia gausu žuvies, o taip pat mėgstamos bulvės.

Kanarų salos garsėja savo gėrimais. Lanzarotė gali pasigirti išskirtiniu saldžiu vynu, o kitos salos gali pasiūlyti apelsinų, bananų likerių ir garsiojo medaus romo. Tai vėl gi – nulemta to, kad salose gausiai auginamos vynuogės, bananai ir kitos kultūros.

Kelionė į Fuerteventurą ar kitas Kanarų salas bus bevertė, jeigu neparagausite vietinių restoranų žuvies patiekalų, pvz. šviežiai keptų sardinių, tradiciškai paruoštų bulvių su lupenomis, pagardintų autentiškos receptūros padažais. Ne vien žuvis yra mėgstama šiose salose. Iš mėsos patiekalų vertinamas keptas paršiukas, ėriena, ožiena. Taigi, Kanarų virtuvė yra itin turtinga ir egzotiška, nustebsite, kaip smarkiai ji skiriasi nuo ispanų patiekalų skonių.