Australijos virtuvė

Aborigenų įtaka Australijos virtuvei

Jeigu kam nors dar kyla klausimų, kas yra aborigenai, trumpai galima paaiškinti, jog tai – pirmieji Australijos ir kitų aplinkinių salų gyventojai, gyvenę Australijos žemyne prieš daugybę metų. Nors jų gyvenimo būdas gerokai skiriasi nuo dabartinių žemyno gyventojų, vis dėl to Australijos virtuvei aborigenų maitinimosi ypatybės padarė šiek tiek įtakos.

Aborigenų įtaka Australijos virtuvei
Nekalbant apie tai, jog gilioje senovėje visų žemynų žmonės maitinosi gerokai kitaip negu šiuo metu maitinamės mes, Australijos aborigenai vis dėl to turėjo šiek tiek įmantresnį pasirinkimą – jau tais laikais buvo valgoma kengūrų mėsa, emu (neskraidantis paukštis, pasižymintis ypatingai minkšta mėsa). Šie patiekalai iki šiol vartojami Australijos virtuvėje, tik žinoma, paruošimo ir vartojimo būdai gerokai skiriasi nuo pirmykščių gyventojų – dabar viskas pateikiama tvarkingai, su įvairesniais garnyrais ir papildomais ingredientais.

Aborigenų įtaka Australijos virtuvei
Kaip ir visi pirmykščiai gyventojai, aborigenai mito ir įvairiomis uogomis ir vaisiais, o kartais netgi valgydavo įvairius vabzdžius ir netgi gyvates – šiuo metu Australijos virtuvė neįvardina šių patiekalų kaip tradicinių ar juo labiau tuo nesididžiuoja.
Aborigenų virtuvė dar gali būti vadinama Senojo žemyno virtuve, arba tiesiog krūmų maistu – maistą nuo krūmų pirmykščiai gyventojai valgė gausybę metų ir tai daro iki šiol – tikriausiai dėl šios priežasties šis maistas buvo pradėtas vertinti ir kitų Australijos gyventojų.
Vis dėl to šiuolaikinė Australijos virtuvė pernelyg nepropaguoja praeityje vartoto maisto – yra išlikę keli patiekalai ir specifiniai jų gaminimo būdai. Ant žarijų kepama laukinė pačių įvairiausių gyvūnų (stručių, krokodilų) mėsa, arbata, užvirta katiliukuose – tai tik keletas šalies virtuvės ypatybių, kurias bus būtinai reikės išbandyti nuvykus atostogoms į Australiją.

Aborigenų įtaka Australijos virtuvei
Bet kokiu atveju Australijos virtuvės per daug bijoti nereikėtų – aborigenų maitinimosi kultūra tiesiog praturtino patiekalų asortimentą įdomesniais pasirinkimais, tačiau pagrindiniai tradiciniai patiekalai šiuo metu yra gerokai patobulėję, o ypač daug dėmesio yra skiriama sveikai mitybai, daržovėms ir kitiems kokybiškiems maisto produktams.
Jeigu nepageidausite perimti pirmykščių žmonių tradicijų, visuomet galėsite paragauti nacionalinio Australijos patiekalo – kengūros pjausnio, kuris yra patiekiamas kartu su burokėlių koše ir rūkyta stručio mėsa. Tiesa, jos galbūt net ir nepastebėsite – ši mėsa supjaustoma beveik permatomais griežinėliais. Skamba egzotiškai, tiesa?