Kelionė į Korfų: ką verta paragauti?

Korfu tikriausiai viena gražiausių ir įspūdingiausių Graikijos salų, kuri stebina savo dievišku kraštovaizdžiu ir senovinių kultūrų bei įvairių laikotarpių architektūra. Nors Korfu sala priklauso Graikijai, negalima teigti, kad graikiška virtuvė šioje saloje yra prioritetas, anaiptol, dėl Korfu tradicinio skirtingumo, paveiktu istoriniu metu, čia mėgstami kiek pakitę patiekalai ir skoniai. Tikriausiai daugeliui iškyla klausimas: ką verta paragauti Korfu? Nors pati sala yra ganėtinai nedidelė, tačiau maisto pasirinkimas stulbinantis, dažnai sunku išsirinkti ir išragauti visus patiekalus atostogų metu.

Tradiciniai Korfu virtuvės patiekalai, kurių neparagavus, galima sakyti, kad saloje nebuvota:

  1. Sofrito – tai patiekalas, kurio paruošime dalyvauja ploni veršienos gabaliukai, verdami acte, taip pat pagardinama česnakais ir petražolėmis.
  2. Pastitsada – tradicinis salos makaronų patiekalas su mėsa.
  3. Bourdeto – patiks aitraus skonio mėgėjams, nes tai aitriai paruošta troškinta žuvis.
  4. Bianco – troškinta žuvis su česnakais.

Patiekalai Korfu saloje nėra nei per daug aštrūs, nei beskoniai, palaikomas skonio balansas tarp natūralių prieskonių ir natūralumo. Iš prieskonių plačiai naudojami bazilikai, rozmarinai ir petražolės. Tarp tradicinių virtuvės patiekalų vyrauja šviežia žuvis ir jūros gėrybės, kurios patiks kiekvienam. Vertinami ir tikriausiai populiariausias salos maistas yra krevetės, ant grotelių kepta žuvis, kalmarai ir aštuonkojai. Kepamos žuvies marinatas dažniausiai susideda iš citrinų sulčių ir alyvuogių aliejaus.

Mėgstamas Korfu saloje maistas yra makaronai ir į ryžius panašūs orzo. Nebūtų Graikijos regionas, jeigu nebūtų pamilti sūriai, kurių tarpe vienas populiariausių yra paprastas feta sūris, kuris gali būti labai plačiai panaudojamas maisto gaminime ir prisitaikantis prie kiekvieno skonio. Feta ko gero daugiausiai pagardina mėsos patiekalus ir salotas. Kiti sūriai: ožkų pieno manuri, su makaronais valgomas sūris kefalotiri, aštraus skonio tirokafteri ir ladotiri.

Mėsos patiekalai ir produktai taip pat vertinami Korfu saloje, o vietinių mėgiamiausia yra aviena, kurios paruošimo būdų yra tiek daug. Vienas paprasčiausias avienos gaminimas prasideda nuo mėsos supjaustymo mažais gabaliukais, marinavimu česnakų padaže ir alyvuogių aliejuje, o labiausiai atsiskleidžia salos skonis kepant ant ugnies. Įprasta maiste naudoti daug šviežių daržovių, kurios Korfu saloje yra užauginamos.

Lankantis Korfu saloje, tikriausiai daugelis nepamirš savo kavos gėrimo tradicijos, kas čia taip pat turi savitas reikšmes. Užsisakant kavos, reikia būti atidiems: karti kava vadinama pikros, saldi – metrio, o labai saldi – glikò. Korfu saloje galima paskanauti čia pat paruoštu raudonu ir baltu vynu, atsigaivinti šviežiai spaustomis sultimis.