prieskoniai

Tūkstantis ir vienas prieskonis

Turbūt daliai žmonių tariant žodį „prieskoniai“ prieš akis išnyra tolimoji Indija, didingi rūmai, paslaptingais rūbais apsirengusios moterys bei iš įvairiausių žolelių, šaknų, vaisių, uogų ir kitų ingredientų gaminami įvairiausi prieskoniai. Egzotiški kvapai bei skoniai anksčiau tolimuosiuose kraštuose suviliodavo net pačius nuožmiausius didikus, o šiandien prieskoniai užkariauja ir paprastų žmonių virtuves.

Skirti maistui pagardinti, prieskoniai visais laikais buvo paklausūs, o pačioje jų atradimo pradžioje prilygo net ir kai kurioms prabangos prekėms.

Kai maždaug prieš 500 metų ispanų jūrininkas Kristupas Kolumbas bandė surasti jūrinį kelią į Rytų Aziją, tačiau 1492 metų spalį pasiekė Karibų salas, likusieji jo tautiečiai tikėjosi, jog greitai pavyks rasti išsvajotąją žemę, kur kvapai ir ypatingi skoniai yra kasdienybė. Deja, Kolumbas prieskonių nei į Ispaniją, nei į likusią Europą neparvežė. Nors jis buvo įsitikinęs, jog atrado Indiją (dėl šios priežasties ir vietinius gyventojus jis pavadino indėnais), iš tikrųjų teisingojo kelio į Indiją bei kitas Azijos valstybes dar teko kurį laiką palaukti.

Portugalų jūrininkas Vaskas de Gama 1497 metų gale tapo pirmuoju senojo žemyno žmogumi, kuris tikrai atrado Indiją, plaukdamas jūromis bei vandenynais. Dėka jo, Europą pasiekė ne vienas daiktas, išradimas, vaisius, daržovė ar medžiaga. Laivais masiškai pradėta plukdyti ir prieskoniai, kurie, kaip žinia, kainavo gana brangiai ir galėjo gardinti tik turtingųjų valgius. Paprastieji tenkinosi vietiniame regione randamomis žolelėmis, šakniavaisiais ir net toks dalykas kaip pipiras jų buvo ragaujamas tik svajonėse.

Amžiams bėgant, kelionės dažnėjo, visuomenės sluoksniai vis arčiau šliejosi vienas šalia kito ir kai kurios prabangos prekės tapo neatsiejama kasdienio gyvenimo dalimi. Tvirtas pozicijas žmonių namuose užėmė ir prieskoniai, kurių šiandien yra devynios dešimtys.

Be pačių pagrindinių prieskonių dabar šeimininkės turi ir tokių, kurių net pavadinimus kartais sunku ištarti. Tačiau nesvarbu, kokie ir kam gardinti skirti prieskoniai, jie dabar karaliauja ko ne visose virtuvėse, o ką jau kalbėti apie didžiuosius prekybos centrus ar atskiras, vien tik šiems produktams skirtas, mažas krautuvėles.

O ypač šiuolaikiškiems gurmanams arba tiesiog mėgstantiems pasisukioti virtuvėje, prieskonius galima užsisakyti internetu. Toks būdas yra ypač patogus tiems, kurie tiksliai žino, ko ieško. Tereikia išsirinkti internetinę parduotuvę ir užsisakyti norimą prekę. Prieskoniai internetu yra greitas ir patogus būdas mėgautis aštriais, sūriais, saldžiais patiekalais, kurie jau nuo pat pirmųjų kąsnelių nukels kiekvieną į tolimiausius kraštus.