Kelionė į Odesą: ką paragauti?

Odesa yra tikras Ukrainos perlas, kuriame galima ne tik pagulėti pajūrį, bet ir aplankyti įvairiausias kultūrines vietas, o kainos restoranuose tikrai nesustabdys nuo tradicinių patiekalų ragavimo. Kurortas vilioja čia apsilankyti turistus iš įvairių pasaulio kampelių, o dažniausiai savo atostogas praleidžia aplinkinių šalių gyventojai.

Odesos virtuvei būdinga įvairovė, o vietiniai gyventojai su džiaugsmu lepina patys save ir atvykstančius turistus vienais skaniausiais virtuvių šefų patiekalais. Šio kurorto virtuvė tiks visiems, nes galima pasirinkti iš mėsos, žuvies, netgi vegetariškų patiekalų gausos. Odesoje itin populiarūs barščiai, kurių receptų ir skirtingų pagaminimo būdų galima rasti apie trisdešimt. Barščiai dažnai gaminami su: kopūstais, pomidorais, burokėliais, lašiniai ir česnakai čia taip pat puikiai panaudojami.

Maisto racione vyrauja žvėrienos, paukštienos, kiaulienos, miltiniai patiekalai. Lašiniai yra vienas jų nacionalinių pasididžiavimų, kuriuos valgo ne tik sūrius, su daržovėmis, bet ir pasaldintus. Naudojantis progai, kad atostogaujama Odesoje, tiesiog būtina joje paragauti įvairių mėsos gaminių, naminių dešrų, apie kurių skonį tikrai įstrigs atmintyje.

Nepaisant to, kad Odesoje yra daug riebaus ir sunkaus maisto, čia mėgiamos ir atrandamos įvairiausios košės, kurios gaminamos iš vaisių ir uogų, netgi daržovių. Saldūs patiekalai ir desertai gaminami iš ekologiškai užaugintų vaisių: obuolių, slyvų, kriaušių, abrikosų, pagardinami aguonomis ir riešutais. Taigi, ką verta paragauti Odesoje?

Tradiciniai patiekalai, puikiai reprezentuojantys kultūrą:

  1. Borsch – aukščiau aptarti barščiai, daržovių sriuba;
  2. Juška – žuvienė, kurios skonis neprilygsta jokiai kitai;
  3. Kovbasa – gali būti tiek rūkyta, tiek virta dešra iš kiaulienos ar vištienos;
  4. Palyanytsya – duona, kurios skonis tirpsta burnoje;
  5. Pyrizhky – pyragėliai įdaryti lašinukais, daržovėmis, net ir kiaušiniais;
  6. Holubtsi – balandėliai, kurių skonis tikrai skirsis negu lietuvių;
  7. Dolma – avienos mėsa su kopūstais;
  8. Chelpek – vienas populiariausių desertų.

Odesos kurorte ne tik galima labai lengvai ir greitai rasti tradicinio maisto, bet ir šiame kurorte populiarių gėrimų. Tarp alkoholinių gėrimų sunku čia konkuruoti. Medovukha vadinamas tradicinis gėrimas panašus į midų, turbūt vienas populiariausių kurorte. Galima taip pat paragauti tradicinio alaus ir vyno, Horilka degtinės ir kokteilio su ją Varenukha.