Egzotinių šalių maiste – tykančios alergijos?

Jeigu žadate keliauti atostogų ar darbo reikalais į Aziją, Afriką, Lotynų Ameriką ar kitus tolimus ir egzotinius kraštus, gerai įsitikinkite, ar nesate alergiškas maisto produktams, kurių neaptinkame ir nevalgome Lietuvoje, tačiau kurie sudaro didžiąją dalį tų regionų patiekalų. Jeigu niekada nesityrėte dėl alergijų, ne bėda. Alergijos tyrimai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir kituose miestuose yra prieinami kiekvienam. Tereikia gauti siuntimą pas alergologą arba užsirašyti privačioje alergijų klinikoje.

Jei keliaujate į Aziją, galima iš karto išskirti tokius dažnus alergenus kaip žemės riešutai, žuvis, kriauklinės jūros gėrybės, soja, kiaušiniai. Net jeigu jau žinote, jog turite alergiją kiaušiniams arba riešutams, ne visada galite žinoti, ar jų yra azijietiškuose patiekaluose. Tarkime, Tailandiečių maiste labai daug kur pasitaiko žemės riešutų, jie gali būti tiesiog sudedamoji kokio nors paplotėlio ar tešlos dalis, ir meniu nebus specifiškai nurodoma, kad patiekale yra žemės riešutų.

Taip pat dažnas atvejis kai alergija ištinka dėl netinkamos virtuvės higienos ir čia omeny turime Azijos virtuvės šefų gaminimo įpročius. Tiek gatvės maisto kioskeliuose, tiek restoranuose Wok patiekalus kepa greitai vieną po kito toje pačioje keptuvėje. Jeigu jūs alergiškas krevetėms ar kitoms jūrų gėrybėms ir prieš jus šefas gamino patiekalą su šiais ingredientais, o vėliau nepakeitė ir neišvalė keptuvės, tikėtina, kad jūsų maiste nuo kepimo proceso liko jūros gėrybių proteinų, kurie turi galios sukelti alerginę reakciją.

Prancūzijoje taip pat yra galimybė gauti alerginę reakciją, tačiau to priežastis – padažuose ir užpiluose naudojami itin gryni ir natūralūs įvairių sėklų ar riešutų aliejai, turintys tos medžiagos alergeno.

Tad pasinaudokite galimybe išsitirti – alergijos tyrimai Vilniuje ar Kaune gali būti atlikti tą pačią dieną, net jeigu jūsų kelionė į kitą šalį yra jau kitą dieną. Niekuomet negali žinoti, kuriame pasaulio kampe jūsų gali tykoti alergija.