Skanūs užkandžiai vakarėliui

Skanūs užkandžiai vakarėliui

Šventiniu laikotarpiu norisi mėgautis ypatingu maistu, tačiau stenkitės mažiau laiko praleisti virtuvėje ir daugiau laiko praleisti su šeima. Ar manote, kad tai nesuderinama? Negerai! Pateikite įvairių greitųjų ir labai skanių užkandžių! Šiuos užkandžius nėra sunku pagaminti, reikia tik šiek tiek kruopštumo ir noro. Juk vakarėlyje svarbiausia bendravimas ir buvimas su draugais, o ne maisto ruoša.

Alaus vakarėlyje dažniausiai renkamės patį paprasčiausią variantą

Dabar norėdami paruošti alaus vakarėlį dažniausiai renkamės patį paprasčiausią variantą: gruzdintos bulvytės, skrudintos česnakinės duonos, pirkinių sausainiai ir t.t. Mėgėjai vis dar perka džiovintą žuvį ir rūkytą žuvį, bet čia jau mūsų fantazijos pabaiga… Taigi, ką tai duoda alui? Tradiciniai užkandžiai – įvairios jūros gėrybės, kepti vištienos sparneliai, iešmeliai, makaronų gaminiai, įvairūs koldūnai, kiaulių ausys, kiaulienos kojos ir kt. Čia krevetes galima virti, kepti ar tarkuoti, tiekti su kitais produktais (vištiena, kumpiu, daržovėmis). Žinoma, nepamirškite naudoti įvairių prieskonių ar padažų, kad suteiktumėte jiems pikantišką skonį.

Prie alaus puikūs užkandžiai yra ir vištienos sparneliai, marinuoti medaus ir vyno padaže ir kepti gruzdintuvėje. Kepant tešlą galima ruošti įvairius užkandžius. Tam tinka daržovės, jūros gėrybės ir kt. Tešlą lengviausia pasigaminti sumaišius 1 kiaušinio trynį, 200 ml vandens ir 8 šaukštus miltų. Beje, pusę miltų galima pakeisti krakmolu-kad tešla būtų puresnė ir “kvėpuojanti”.

Skaniai ir gražiai atrodo užkandžių rutuliukai iš maltų ar grūstų produktų – įvairių sūrių, bulvių ir pan. Prieskoniai, daržovės ir kiti priedai rutuliukams suteiks kitokį skonį ir išvaizdą: karis nuspalvins geltonai, pipirai – raudonai, smulkintos daržovės – žaliai, smulkinti riešutai – baltai. Su daržovėmis galima gaminti visų rūšių bulvių traškučius. Tereikia cukiniją, baklažaną ar kitas daržoves supjaustyti plonais griežinėliais ir kepti gruzdintuvėje.

Prekybininko gudrybės. Sūrūs ir aštrūs užkandžiai yra visur ir visada

Tai puikus vyndario išradimas. Juk tokie užkandžiai kelia troškulį: daugiau užkandžių-daugiau gėrimų… alaus pardavėjai gaus daugiau pelno… Dešimtojo dešimtmečio viduryje Rygoje esančio alaus baro savininkas pirmasis sugalvojo paprastą užkandį, kuriuo patiektų aluje virtas pupeles, sūdytas pupeles ir šiek tiek džiovintas pupeles. Turistai pamiškėje veržėsi griebtis užkandžių, augo troškulys ir noras gerti alų, o barų savininkus tenkino vis daugiau girtų turistų palikti pinigai. Ši patirtis greitai išplito visoje Europoje.

Aristokratiškas delikatesas. Daugelyje alų mėgstančių šalių vienas pagrindinių alaus užkandžių yra vėžiai

Kartais jie verdami net ne vandenyje, o aluje. Amerikiečiai vėžį vadina „omarais“ ir niekada neatsisako mėgautis šiais skanėstais. Daugelis Europos šalių, kuriose gausu ežerų ir upių, taip pat turi tradiciją valgyti vėžius. Suomija išsiskiria ypač kruopščiai išpuoselėta ir vis dar gyvuojančia vėžių valgymo tradicija. Vyksta didelė vėžių šventė po atviru dangumi. Vėžiai nuo seno buvo vertinami ir naudojami kaip užkandis Švedijoje ir Vokietijoje. Kaip virti vėžius, žino daugelis. Vanduo, druska, sviestas, krapai, kiti prieskoniai — ir skaisčiai raudoni vėžiai papuoš kiekvieną vaišių stalą. Tačiau kiekviena tauta turi savo receptų. Suomiai vėžius verda krapų sultinyje. Graikai į vandenį deda ne tik krapų, bet ir nemažai kmynų bei alyvų aliejaus. Na, o prancūzai į vandenį su svogūnais, petražolėmis, krapais ir pipirais dar būtinai įpila raudonojo vyno. Lietuviai nuo seno vėžius virdavo ne tik prieskoniais pagardintame vandenyje, bet ir aluje arba giroje.

Taigi, išmėginkite savo vakarėlyje ką nors naujo ir praleiskite daugiau laiko su draugais, nei gamindami patiekalus.