Barselonos tradicinė virtuvė: ką paragauti nuvykus?

Barselona yra vienas iš Ispanijos miestų, kuriame garsėja Katalonijos kultūra. Dienos metu lankomi žinomi miesto paminklai, ilsimasi nuostabaus grožio paplūdimiuose, o vakarai leidžiami taip pagarsėjusiuose naktiniuose baruose ir klubuose. Vykstant į Barseloną, tenka pasidomėti ne tik siūloma veikla, bet ir tradicinės virtuvės patiekalais.

Barselona garsėja savo priekaištų neturinčia virtuve ir gurmaniškais patiekalais. Viešint Barselonoje, tiesiog yra uždrausta sakyti ne katalonų tradiciniams patiekalams. Kaip ir daugumai šalių, vietovė čia padarė bene didžiausią įtaką vartojamo maisto racionui. Dėl vandens telkinių apsuptyje esančios Barselonos, šios virtuvėje vertinamos šviežios jūros gėrybės, o dėkingas klimatas leidžia džiaugtis šviežiomis daržovėmis ir vaisiais.

Barselonos virtuvei būdingas nesuprantamas ir nepaaiškinamas maisto produktų maišimas, kas ir paverčia tai unikalumu, o išrankiausi maisto gurmanai turės čia ką veikti. Viename patiekale galima pamatyti raudoną mėsą ir tik ką iš jūros ištrauktą žuvį, pupelės pateikiamos su mėsa, o vištiena troškinama kartu su vaisiais. Makaronai, riešutų mišiniai ir padažai taip pat užima didelę vietą Barselonos širdyje. Tikriausiai kiekvienam, tik atkeliavus, iškyla klausimas: ką paragauti Barselonoje? Patiekalų pasirinkimas išties gausus, tačiau norint pažinti Barselonos virtuvės kultūrą, rekomenduotina pradėti nuo tradicinio Katalonijos maisto.

Ką paragauti Barselonoje:

  1. Butiffara – neįprastai paruoštos pupelės su mėsa;
  2. Ollada – troškinys, susidedantis iš mėsos ir daržovių;
  3. Escalivada – keptos daržovės grotelėse;
  4. Coques – nedidelės picos;
  5. Crema catalana – tradicinis katalonų saldumynas, kuris atrodo kaip geltonos spalvos kremas;
  6. Menjar blanc – baltos spalvos desertinis kremas su migdolais.

Ką reikia žinoti?

Barselona, kaip ir kiekvienas regionas, turi savo valgymo kultūra ir puoselėjamas tradicijas iki šiol. Pusryčiai prasideda nuo šviežiai spaustų sulčių, kavos, dažniausiai su pienu, gėrimu, užkandžiaujant raguoliu arba spurga. Pietų metas laikomas svarbiausiu, maistingiausiu ir daugiausiai energijos pasikrovimui skirtinu laiku: valgomi keli patiekalai ir desertai. Pietauti Barselonoje įprasta tarp keturioliktos ir šešioliktos valandos. Vakarienė griežtai negali prasidėti anksčiau dvidešimt pirmos valandos vakaro, priimtinas lengvas maistas. Vynas Barselonoje užima gerbiamą vietą, juk čia, apsuptyje, gausu vyno regionų ir vynuogynų. Vynas vietiniams dažnai praturtina ramų poilsį vakare.

Restoranuose pateikiamas maistas yra brangus, bet žadantis nuostabius įspūdžius ir harmoniją gomuryje. Atsižvelgiant į savo biudžetą, galima pasirinkti tarp kelių kainomis klasifikuojamų restoranų. Pasirinkus taupiausią variantą, maistas vienam žmogui gali kainuoti net iki šešių eurų, o kokybė nei kiek neprastesnė.