Maistas Ispanijoje – neatsiejama kultūros dalis ir savotiška bendravimo forma. Ispanų valgymo įpročius lydi ilgi ir malonūs pokalbiai. Šios kultūros atstovai mielai savo svečius vaišina gardžiais namuose gamintais patiekalais. Čia įprasta, jog prie vieno stalo susirenka skirtingų profesijų, luomų ir pomėgių atstovai, kurie visi be išimties linkę linksmintis, bendrauti ir, žinoma, ragauti.
Pirmenybę ispanai skiria šviežiems produktams, tad valgiaraštyje daug šviežių daržovių, jūros gėrybių ir žuvies. Produktų šviežumą palaiko higieniška maisto pakavimo plėvelė, kurioje produktai lėčiau pelija, genda, džiūsta. Ispanai valgo dažnai – bent penkis kartus per dieną, tačiau nesiskundžia nei viršsvoriu, nei prasta savijauta. Teikdami pirmenybę šviežumui ir natūraliam skoniui, vietos kulinarai nepersistengia gardindami patiekalus prieskoniais, išskyrus, žinoma, česnaką – jis, vietos gyventojų įsitikinimu, tinka beveik visur. Česnakas – prieskoninė daržovė, turinti specifinį, ryškų kvapą ir skonį, kurį lengvai perima kiti patiekalai, atsiduriantys greta juo pagardintų patiekalų. Nuo pašalinių kvapų apsaugo jau minėta pakavimo plėvelė, kuri ispanų virtuvėje – kasdien naudojamas atributas.
Kalbant apie ispanų meniu, pastebėtina, jog pusryčiai Ispanijoje gana kuklūs: pienu balinta kava, karštas šokoladas, apelsinų sultys su nedideliu gabalėliu kekso ar skrebučiu, pagardintu džemu. Pietūs – gana sotūs, iš kelių patiekalų, lydimų vyno taure. Pirmajam patiekalui ispanai renkasi šviežių daržovių salotas, sultinį arba sriubą – daržovių, mėsos, kreminę, pagardintą migdolais, manų kruopomis ar makaronais. Pagrindiniai patiekalai – labai įvairūs, nuo paelijos iki mėsos kukulių su padažu. Po sočių pietų ispanai palepina save desertu (pvz.: crema Catalana, t.y., kiaušinių kremo desertas su traškia cukraus plutele).
Skanus, šviežias maistas ir gera kompanija įvairioms diskusijoms – Ispanijos kraštų kultūros dalis. Aišku yra viena – karšto temperamento ispanams svarbu ne tik ragauti, bet ir bendrauti.