Sveiko maisto virtuvė – ką ir kaip iš tikrųjų reikia valgyti

Sveikos mitybos virtuvė – ką ir kaip iš tikrųjų reikia valgyti

Sveikai maitinkis, sveikai gyvenk, sveikas maistas, sveika gyvensena… Dažnai girdime visas šias frazes, tačiau iš tikrųjų gal net neįsivaizduojame, ką iš tikrųjų reiškia sveika gyvensena ir kaip iš tiesų reikėtų maitintis. Begalės patarimų, kaip reikėtų gyventi, tačiau reikia išmokti atskirti visus faktus nuo mitų – tik tuomet bus galima tikėtis rezultatų.

Tam, kad būtų paprasčiau susigaudyti, kaip turėtų atrodyti sveiko maisto virtuvė, užtenka žinoti kelis pagrindinius principus. Tuomet bus daug lengviau atskirti, ar jums peršama teorija nėra tiesiog sugedusio telefono pasekmė arba vieno žmogaus sugalvota, bet nepatvirtinta taisyklė.

Pirmiausia reikėtų atsiminti, jog sveika mityba nėra dieta ir kai pasieksite norimų rezultatų, galėsite ir vėl sugrįžti prie įprasto rėžimo – sveiko maisto virtuvės principai turėtų tapti jūsų gyvenimo būdu, kuris visiškai jūsų neerzina ir taip gyvendami jaučiatės patogiai.

Sveikos mitybos virtuvė – ką ir kaip iš tikrųjų reikia valgyti

Nepatogumų jausti sveikai maitinantis tikrai neturėtumėte, kadangi vienas iš pagrindinių sveikos mitybos principų – valgyti kaip įmanoma įvairesnį maistą. Bet kokiu atveju, maistas turi būti ne tik įvairus, bet ir maistingas, kadangi organizmas turi gauti įvairių medžiagų – tiek angliavandenių, tiek ir riebalų.

Sveikos mitybos virtuvė – ką ir kaip iš tikrųjų reikia valgyti

Su riebalais vis dėl to nereikėtų persistengti – patariama vengti pernelyg riebaus, daug cholesterolio turinčio maisto. Didžiąją dalį jūsų raciono turėtų sudaryti vaisiai ir daržovės. Tačiau tai nereiškia, jog sveika mityba yra vien tik salotų su ridikėliais valgymas – pagal sveikos mitybos piramidę, daugiausiai reikėtų valgyti įvairių grūdinių produktų, o pienu, mėsa ar saldumynais mėgautis kaip įmanoma rečiau.

Sveikos mitybos virtuvė – ką ir kaip iš tikrųjų reikia valgyti
Norintiems išties tapti sveikos mitybos šalininkais, teks riboti ir alkoholinių gėrimų vartojimą – apie jo sukeliamą žalą mūsų organizmui visi jau girdėjome ne vieną kartą, tad sveika mityba ir alkoholis tikrai yra visiškai nesuderinami.

Pats svarbiausias dalykas – vartoti maisto tiek, kad būtumėte sotūs, tačiau nepersivalgę ir nejaustumėte sunkumo skrandyje. Toks maisto kiekis leis jūsų organizmui tinkamai suvirškinti visą suvartotą maistą, o jūs galėsite jaustis žvalūs ir nekamuojami antsvorio.

Sveikos mitybos virtuvė – ką ir kaip iš tikrųjų reikia valgyti

Būtent antsvoris yra vienas iš sveikos mitybos priešų – visuomet turite stengtis išlaikyti savo kūno svorį kuo stabilesnį, kadangi kitu atveju padidėja tikimybė susirgti įvairiomis ligomis. Nebūtina badauti – kartais sugrįžti prie stabilaus kūno svorio gali padėti ir sporto pratimai.

Daug organizmui naudingų medžiagų, mažai cukraus ir alkoholio, saikas ir produktų įvairovė – pagrindinės taisyklės norintiems žinoti, kaip turėtų atrodyti sveiko maisto virtuvė. Sportas, produktų derinimas ir visi kita papildoma informacija apie sveiką gyvenseną jau yra papildomi išvedžiojimai ir tik jūs pats galite nuspręsti, kuriais iš jų verta pasitikėti.