Šri Lankos maistas: tradicija pagardinta užsienio prieskoniais

Šri Lanka – Lietuvos dydžio sala, 55 km nutolusi nuo Indijos, dar prieš šiek tiek daugiau nei 40 metų buvo žinoma kaip Ceilonas. Nuo seno traukusi užkariautojus garsiais prieskoniais, arbata, patyrė įvairių šalių (Portugalijos, Nyderlandų, Jungtinės Karalystės, arabų, Malaizijos) kolonizaciją. Nors ir nacionaline kulinarija Šri Lanka panaši į pietų Azijos regioną, šios salos gyventojai išlaikę gana autentiškus patiekalų gaminimo metodus bei derinius. Nors iš kolonijinių šalių perimtos patirtys turėjo įtakos vystymuisi, Šri Lankos virtuvė išliko savita.

Kadangi tai – Azijos valstybė, be ryžių neįsivaizduojama nei viena vietinio Šri Lankos gyventojo diena, yra naudojami bene visuose patiekaluose. Pietums ar vakarienei prie jų pateikiamas padažas, neretai aštrus. Daugeliu atveju tai – skirtingos sudėties kario užpilas, kuris patiekiamas įvairių sodrių spalvų – nuo gelsvo iki tamsiai rudo. Skonių įvairovė sunkiai aprėpiama ir priklauso tik nuo kulinaro išmonės. Į kario padažą maišomos įvairių rūšių prieskoniai (gvazdikėliai, kardamonas, muskatas ar pipirai) ir žolelės, taip suteikiant maistui daug ajurvedinės galios.

Žuvies karis – vienas iš pačių populiariausių Šri Lankoje. Tai itin maistingas patiekalas, patiekiamas su ryžiais, daržovių bei žuvies kariu. Kitas galimas pasirinkimas – prieskoniais gardintas saldžiarūgštis žuvies karis. Patiekalą sudaro skrudinta žuvis, kuri panardinama į aromatingą, padažą ir dar kartą lengvai apkepinama su raudonaisiais svogūnais ir bananiniais pipirais. Puikiai garnyras – ne tik tradiciniai ryžiai, tačiau ir paratha duona, kuri primena pita, tačiau yra plonesnė.

Tačiau, nors dažniausiai Šri Lankos virtuvėje kalba sukasi apie kario padažą, tai ne vienintelis nacionalinis valgis. Skaniausiu užkandžiu vadinamas appa, kuris yra mažas dubens formos blynas, pagamintas iš tešlos su kokosų pienu ir palmių vynu. Šiuo užkandžiu gardžiuojamai per pusryčius ar, labiau įprastai, vakarienės metu. Ant jo gali būti dedama įvairių ingridientų, kaip, pavyzdžiui, apkepinto kiaušinio ar saldžių priedų: jogurto, medaus. Taip pat appa kepinys gali būti ir puikus priedas skanaujant kario padažą. Taigi nuo įvairiausių rūšių kario patiekalų Šri Lankoje sunkiai pavyks išsisukti, tačiau tai labiau didžiulis privalumas nei trūkumas.