Kelionės į Turkiją

Pirmas kartas Turkijoje. Ką būtina paragauti?

Atostogos Turkijoje – apie jas svajoja tikrai ne vienas žmogus ne tik dėl noro pažinti svetimą kultūrą, aplankyti įdomias lankytinas vietas ar ramiai pasikaitinti saulėje prie baseino, bet ir dėl noro paragauti tradicinio turkiško maisto. Turkijos virtuvė yra viena iš turtingiausių virtuvių pasaulyje, pasižyminti išskirtinumu ir įvairumu – tinkanti tiek mėsėdžiams, tiek ir vegetarams.

Kiekvienas, kuris Turkijoje planuoja apsilankyti pirmą kartą, privalo iš anksto pasidomėti įdomiausiais turkiškais patiekalais, žinoti ką verta paragauti. Daugeliui žmonių vakarietiška virtuvė yra pabodusi, o egzotinius patiekalus taip pat išdrįsta gamintis ne kiekvienas, ne tik dėl laiko ar pinigų stokos, bet ir dėl paties fakto, kad kas geriau, jei ne tos tautos atstovas gali pagaminti geriausiai. Būtent dėl šios priežasties lietuviai, atvykę į Turkiją, skuba išragauti geriausių ir įmantriausių patiekalų, sužinoti gaminimo paslaptis ir parsivežti šiek tiek žinių bei paslapties į savo virtuvę.

Turkiška virtuvė

Tikrai ne vienas žmogus, išgirdęs žodžių junginį „turkiška virtuvė“ pagalvoja apie kebabus. Kebabas tikrai yra vienas iš populiaresnių patiekalų, tačiau ne pagrindinis. Kelionės į Turkiją metu kiekvienas privalo paragauti kebabo – mėsos, pagamintos ant atviros ugnies. Iš ties skanus ir įvairus maistas, kadangi mėsa valgoma ne viena, o susukama į lavašą kartu su daržovėmis ar kitais žmogui norimais ingredientais.

Turkijoje populiari ne tik mėsa, bet ir paukštiena ar žuvis. Be žuvies ir jūros gėrybių patiekalų tikrai neapsieina, o geriausia, kad jie visada yra švieži, tad galimybė nusinuodyti itin menka. Kelionės į Turkiją metu būtinai, jeigu mėgstate žuvį, paragaukite kardžuvės (kilic baligi) ar raudonosios kefalės (barbunya).

Kiti populiaresni patiekalai Turkijoje – Corba, tai sriuba, gaminama iš įvairių ingredientų, tokių kaip lėšių ar pomidorų, kitose regionuose iš juodųjų kopūstų, žuvies ar avienos. Corba yra labai tiršta ir šiek tiek patrinta, o jos sudėtis išskirtinė, todėl negalima praleisti progos jos paragauti. Turkiška virtuvė yra labai įvairi, o jos visos aprašyti, tikriausiai, neužtektų visos knygos. Kiti populiaresni patiekalai – Kumpir, Kofte, kamiyarik, dolma.

Kelionės į Turkiją metu, jeigu turite galimybę, pasivažinėkite po įvairius regionus ir kiekviename susipažinkite su turkiška virtuve, nacionaliniais patiekalais ir gėrimais. Kelionė tikrai praeis ne veltui, o parsivežtų žinių bagažas džiugins dar daugelį metų.