Tailando virtuvė – kaip suderinti tai, kas nedera?

Tailando virtuvė – kaip suderinti tai, kas nedera?

Esame pripratę valgyti gana vienodą maistą – retai kada sugalvojame šokoladą sumaišyti su kuo nors sūriu, o kai valgome sūriai – paimti ką nors aštraus. Tokie deriniai pirmiausia skamba nelabai logiškai ir skaniai, tad ne kiekvienas išdrįstų taip eksperimentuoti.

Vis dėl to viena geriausių pasaulyje virtuvių tituluojama Tailando virtuvė tarpusavyje nederančių skonių junginius gali laikyti vienu iš savo tradicinių patiekalų. Aštru, saldu, sūru ar rūgštu – viskas bus suderinta taip, jog kiekvienas patiekalas žavės savo visiškai netikėtu skoniu, tačiau tikrai nenuvils nei vieno gurmano.

Tailando virtuvė – kaip suderinti tai, kas nedera?

Ar kada pagalvojote, jog kiaulieną būtų galima paruošti su medumi, pupeles – su cukrumi, o vaisius pagardinti mėsa? Nutarus, jog kelionė į šią šalį – puiki dovana sau, tą galėsite išbandyti ir patys. Tailando virtuvės šefai tokius patiekalus paruošia gana lengvai – kvepia skaniai, o skonis išties egzotiškas.

Tokį sveikintiną pavyzdį iš Tailando virtuvės pradėjo imti ir kitų pasaulio miesto restoranai – stengiamasi kaip įmanoma labiau ištobulinti turimus ingredientus, jog galiausiai savo klientus galėtų nustebinti absoliučiai naujais, anksčiau dar neregėtais deriniais.

Manantiems, jog tokie kulinariniai stebuklai – ne jiems, Tailando virtuvė gali pasiūlyti paprastesnius patiekalų variantus, kai prie įvairiausių valgių priderinti bus tik įvairiausi prieskoniai ar žalumynai.

Tailando virtuvė – kaip suderinti tai, kas nedera?

Derinimo priežastis labai paprasta – ypatingai paplitę ryžiai ir jų vartojimas bet kokią mitybą paverstų nuobodžia, tad kiekvienas naujas atradimas suteikia dienos racionui tiek naujų medžiagų, tiek ir naujų pojūčių.

Nors stengiamasi išgauti naujus skonius, vis dėl to Tailande niekas nelieka abejingas aštriems patiekalams. Daug aštraus padažo, karčiosios pipirų ankštys, čili pipirai ir kiti panašūs ingredientai tikrai privers jaustis taip, tarsi jūsų burnoje vyktų gaisras.

Nemėgstantiems ypatingo aštrumo, iš karto Tailando virtuve nusivilti nereikėtų – čia yra ir švelnesnių prieskonių, tokių kaip kokosų pienas. Jis dažniausiai naudojamas vietoj mums įprasto karvės pieno, gaminant įvairius troškinius bei siekiant sušvelninti žuvies ar mėsos skonį.

Tailando virtuvė – kaip suderinti tai, kas nedera?

Išdrįsus išbandyti bet kurį Tailando virtuvės derinį, jo kokybe abejoti nereikėtų – šviežumas yra dar vienas bruožas, kuriuo gali pasigirti ši virtuvė. Puiki geografinė padėtis leidžia Tailando gyventojams net dviejose jūrose gaudyti įvairias jūros gėrybes, o po to iš karto prekiauti pagautais laimikiais turgeliuose. Šviežumas ir pasirinkimo gausa skatina didelius pirkėjų srautus, tad įsigyti patinkančių jūros gėrybių galėsite netgi vidury nakties – galbūt tai įkvėps pagaminti ką nors iš pažiūros tarpusavyje nederančio, tačiau nuostabiai kvepiančio ir atrodančio? Jeigu skonis taip pat nenuvils, galėsite lygintis su geriausiais Tailando virtuvės šefais.