Salotos – kaip nepasiklysti jų įvairovėje?

Salotos

Salotos yra ypač organizmui naudingos ir begalę panaudojimo variacijų turinčios daržovės. Tai nekaloringas, daug vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų turintis pasirinkimas, taip pat lengvai auginamas ir greitai užaugantis, o nupjovus – greitai atželiantis. Salotas galima auginti net visus metus – dažnai jos auginamos ant palangių butuose, nes nereikalauja ypatingos priežiūros. Parduotuvių lentynose matome daug įvairių salotų rūšių, sėklų pardavėjai taip pat siūlo įvairių salotų sėklas… tačiau kaip pasirinkti nesuklystant?

Du pagrindiniai salotų tipai – lapinės ir gūžinės salotos. Lapinės salotos – tai salotos, kurios nesuka galvų, o auga lapeliais, kurie gali būti įvairių dydžių, formų, spalvų ir kitų charakteristikų. Tokios yra sultenės, gražgarstės ir kitos. Visas lapines salotas nuskynus rekomenduojama suvartoti kuo greičiau, nes kuo ilgiau laikomos, tuo daugiau skonio savybių praranda. Gūžinės salotos – tai salotos, kurios užaugina įvairaus dydžio iš lapų suformuotas rutulio arba priploto rutulio formos gūželes. Tokios salotos yra „iceberg“, romaninės ir kitos. Gūžinės salotos pasižymi tuo, kad jas galima ilgiau laikyti, nes jos ne taip greitai vysta, pūsta ir todėl ilgiau išlaiko skonines savybes. Taip yra dar ir dėl gūžinių salotų tvirtumo.

Salotos ypač tinkamos išalkus tarp dienos valgymų, taip pat metantiems svorį, nes dėl jas sudarančio vandens (salotose yra net iki 95 % vandens), salotos puikiai užpildo tuščią skrandį, bet jo neužkemša, nes yra nekaloringos.

Taigi, nors salotų yra labai daug rūšių, tačiau jos visos yra lengvai derinamos ir pasižymi puikiomis skonio savybėmis ir nauda organizmui. O užsiauginti šių vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų šaltinių yra labai paprasta – tai galima daryti net visus metus.