Kokį maistą valgyti sergant cukriniu diabetu?

Cukrinis diabetas – tai liga, kurios metu būtina nuolat stebėti savo mitybą – vaistai negali galutinai padėti išgyti diabetikui. Sergant šia liga ir ignoruojant savo dietą, šalia angliavandenių apykaitos sutrikimo gali atsirasti ir riebalų apykaitos problemų ir dar blogiau – sutrikti širdies funkcija.
Tad būtina, kad mityba sergant cukriniu diabetu būtų subalansuota. Štai patarimai, kaip maitintis sergant šia liga.
– Maitinkitės nedidelėmis porcijomis, tačiau dažnai. Per visą dieną turite valgyti 3 patiekalus ir 2-3 užkandžius.
– Gerkite mineralinį vandenį, arbatą be cukraus, pomidorų sultis.
– Valgykite kuo daugiau daržovių. Jose yra gausu vitaminų ir jos nedidina sukraus kiekio kraujyje.
– Kuo labiau sumažinkite suvartojamo maisto kaloringumą ir kiekį. Venkite miltinių patiekalų, bulvių, desertų, ryžių, vaisių. Taip pat sumažinkite ir sūrių pieno produktų suvartojimą.
Iš riebių produktų turėtumėte atsisakyti margarino, sviesto, dešros, mėsos, riebios žuvies, traškučių, riešutų.
– Saikingiau gerkite alkoholinius gėrimus.
– Nebevartokite saldžių produktų – gazuotų gėrimų, vaisių sulčių, saldumynų, šokolado ar medaus.
– Daugiausiai vartokite tokius angliavandenius kaip įvairios kruopos, rupi duona, pupelės, kiti ankštiniai produktai.
– Svarbiausia, atsiminti – jog sveika mityba sergant cukriniu diabetu – tai nėra badavimas ar savęs kankinimas. Galite gamintis tikrai skanius patiekalus, tereikia daugiau tuo pasidomėti.

Pabaigai – receptas, koks turėtų būti subalansuotas ir gardus patiekalas, tinkantis diabetikams:

Perlinės kruopos su kepta cukinija
Per naktį išmirkytas perlines kruopas išvirkite.
Sutarkuokite cukiniją, apibarstykite čiobreliais, paskaninkite česnaku, kmynais ir įpilkite vos vos aliejaus – sumaišykite ir leiskite pastovėti apie pusvalandį.
Praėjus nurodytam laikui, keptuvėje viską trumpai pakepinkite ir galiausiai sumaišykite su šiltomis perlinėmis kruopomis. Panašias variacijas galite daryti su kitomis kruopomis, pvz. grikiais, avižomis ir t.t.