Pietų Korėja – visuomet gausus vaišių stalas

Korėja visuomet buvo kontrastų šalis: itin griežtai valdoma Šiaurės Korėjos valstybė ir gana kosmopolitinė Pietų Korėja. Apie Šiaurės Korėjos virtuvę sunku gauti informacijos – šalis slepiasi už informacinės uždangos nuo viso pasaulio, tačiau žinoma, kad visuomenė svyruoja ant skurdo ribos ir produktai naudojami pirminiams poreikiams patenkinti. Štai Pietų Korėja garsėja plačiu vietinių patiekalų gausa, o tradicinis pasisveikinimas pradedamas ne klausimu „kaip sekasi?“, tačiau „ar jau valgei?“. Tad ko galima paskanauti šiame egzotiškame krašte?

Nors Azijos šalys visuomet asocijuojasi su ryžiais, Pietų Korėjoje, kaip pagrindinė patiekalo sudėtis, populiarūs ne vien jie. Kadangi tik atsiradę ryžiai buvo itin brangūs, korėjiečiai pamėgo įvairius grūdus, kaip, pavyzdžiui, miežius, soras. Moderniais laukais juos papildė kviečiai, grikiai, kurie iki šiol maišomi kartu su ryžiais kai kuriuose patiekaluose. Iš sumaltų ryžių kepami paplotėliai tteok, kurių skaičiuojama daugiau nei 200 rūšių. Taip pat jie maišomi su mėsa ar jūrų gėrybėmis, o patiekalai užsigeriami ryžių vynu, tiek filtruotu, tiek nefiltruotu.

Tačiau Pietų Korėja toli gražu nėra vien grūdinių kultūrų vartotoja. Kalbant apie mėsos patiekalus,
šalyje tai yra įprasta ir mėgiama. Labiausiai maisto ruošime vertinama jautiena, kuri gali būti kepama įvairiais būdais, skrudinama ant grotelių ar verdama sriubos bei džiovinama kaip jūros gėrybės. Taip pat itin populiari ir vištiena, kuri naudojama skrudinimui ar troškiniuose su daržovėmis bei sriuboms virti. Įdomu, kad Šiaurės Korėjoje naudojamos visos vištų dalys, įskaitant gerklas, kepenis ar kojeles. Pastarosios paskrudintos ir užpiltos karštu aštriu padažu patiekiamas kaip užkandis prie alkoholinių gėrimų.

Iš šių ingridientų ruošiami populiariausi ir žinomiausi šiaurės Korėjos virtuvės patiekalai. Vietiniai gyventojai itin mėgsta sriubas, tai – dažna pagrindinio dienos valgio sudėtinė dalis, nors ir gana neįprasta palyginti su kitomis Azijos šalims. Sriubos „adaptuojamos“ ir karštajam sezonui – ruošiamos šaltosios sriubos, lengvos ir atgaivinančios. Nevalia pamiršti ir makaronų (noodles) patiekalų, kurie vietine kalba vadinami guksu. Makaronai ruošiami įvairiausiais būdais – gali būti patiekiami su skaidriu sultiniu, su daržovėmis, netgi bulvėmis, tiek šilti, tiek šalti. Ne veltui, korėjiečių virtuvės patiekalai populiarūs visame pasaulyje – siūlomas meniu gausus ir viliojantis.