Makao – dar vienas kiniškas perlas

Apie Makao arba Aomeno regioną – Kinijos Respublikos administracinę teritoriją – išgirstama rečiau nei apie kitą tokio pat statuso vietą – Honkongą. Tačiau, nors vietovės ir gretimos, visgi skirtumai ryškūs, ypač kalbant apie būdingą virtuvę. Makao didžiausią įtaką padarė pietinė Kinija bei Portugalija, tačiau juntami ir kitų Europos šalių, Lotynų Amerikos, Afrikos, Indijos „prieskoniai“. Taigi kokie šios įvairiapusės Makao vietinės virtuvės lobynai?

Kaip ir gretimo Honkongo kulinarijai, šio miesto valgiai daugiausiai ruošiami iš jūrų gėrybių. Vietinio restorano meniu galima rasti menkės, krabų mėsos ar sardinių bei antienos, triušienos ir vištienos patiekalų. Portugalijos įtaka labiausiai juntama iš prieskonių rūšių, tai: čili, ciberžolė, kokosai. Jų skoniai ir aromatai stipriai atsiskleidžia patiekaluose, nes pastarieji, skirtingai nei Honkonge, Makao regione yra kaitinami ar kepami ilgai.

Vienas ir populiariausių Makao užkandžių mieste – portugališki kiaušinių pyragaičiai, kurie gali būti tiek puikiu desertu restorane, tiek numalšinti alkį įsigijus iš gatvės prekeivių. Jie kepami iš sluoksniuotos tešlos pagrindo, kurių užpildą sudaro saldus kiaušinių kremas, skoniu panašus į creme brulee. Nepaprastą skonį suteikia karamelizuotas paviršiaus sluoksnis, o ragauti rekomenduojama dar šiltą, įsigyti galima įvairiose vietose.

Dar vienas desertas, kuris yra ypač populiarus Makao – serradura, kas išvertus iš portugalų kalbos reiškia „pjuvenos“. Nors tai ir ne pats patraukliausias pavadinimas desertui, yra turistų ir vietinių mėgiamas. Tai – atšaldytas pudingas, pateikiamas kaip pusiau ar visiškai užšaldytas. Yra gaminamas iš saldžių smulkintų sausainių (primenančių pjuvenas) bei grietinėlės, kondensuoto pieno ir vanilės. Nors ir paprastas, tačiau itin subtilaus skonio, pateikiamas ir restoranuose, ir kepyklėlėse, ir lauko prekyvietėse.

Na ir galiausiai, dar vienas Makao pyragėlis, pagamintas iš krevečių. Tokia palyginti plačia pasiūla greičiausiai kompensuojamas tradicinių desertinių patiekalų stygius Honkonge. Krevečių tartas – Ispanijos paveldas Makao mieste. Jis ruošiamas iš sultingų, lengvai saldžiai marinuotų krevečių su citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi. Atskleidžiamas natūralus šviežių krevečių skonis, suteikiant netikėtų prieskonių aromatą. Taigi Makao – puiki vieta desertų mėgėjams arba mėgstantiems netikėtus skonių potyrius.