Brangiausia pasaulyje kava: Indonezija ir Kopi Luwak

Indonezija garsėja ne tik savotiškais patiekalais, tačiau ir daugeliui vakarų gyventojams nepriimtina sudėtimi, tačiau taip pat ir vienos brangiausios pasaulyje kavos tėvynių. Kopi Luwak – tai kava, kurios pupelės apdorojamos baikštaus ir mielo Indonezijos gyvūno palminio musango žarnyne. Pats pavadinimas indonezietiškai pažodžiui reiškia: kopi – kava, luwak – palminis musangas.

Šios kavos istorija prasidėjo dar aštuonioliktame amžiuje, kuomet Indonezijoje buvo olandų kolonija, kurioje dirbo vietiniai gyventojai rinkdami kavos pupeles. Jie pastebėjo, kad palminiai musangai ėda ne tik vaisius, bet nusistebėjo pamatę, kad kavos pupeles gyvūnėliams patinka. Sekdami su susidomėjimu visus veiksmus, Indonezijos gyventojai sugalvojo iš apdorotų pupelių išsivirti kavos.

Kadangi šie mieli sutvėrimai yra pagrindiniai specializuotos kavos gamintojai ir gali suėsti tik ribotą pupelių kiekį, todėl Kopi Luwak kavos pagaminama tik puse tonos per metus, turint palminių musangų fermas visoje Indonezijoje, kas ir paaiškina brangia jos kainą. Kavos kaina priklauso ne tik nuo ilgo kavos pupelių gaminimo proceso, tačiau ir skirtingai nuo regiono, kuriame parduodama. Lietuvoje šios kavos pigiausiai galima įsigyti 250 gramų apytiksliai už 120 eurų, o visas kilogramas kainuoja netoli 500 eurų, kai kada kaina svyruoja net virš tūkstančio eurų, priklausomai nuo kavos rūšies.

Visas Kopi Luwak gaminimo procesas tik prasideda gyvūno žarnyne, tačiau po to sveikos pupelės yra surenkamos, kruopščiai išplaunamos, džiovinamos ir įprastai paskrudinamos, naudojama tokia pati kavos technologija kaip ir mums įprastų. Todėl, jeigu norėsite paragauti brangiausios pasaulyje kavos, nėra ko nerimauti, reiktu vyti lauk mintis apie dažnai susidariusia nuomonę, kad kava nešvari.

Nors kava yra ganėtinai brangi, tačiau joje nėra tokio kartumo kaip įprastoje, nes apdorojant palminio musango virškinimo trakte pupelėse šis skonis pasinaikina ir įgauna visai neįprastų paprastai kavai savybių: dėl natūralios fermentacijos kavos pupelės įgyja dar gilesni skonį, išryškėja pupelių savybės ir aromatas. Pats palminis musangas yra labai išrankus gyvūnas, todėl jis, dėka savo uoslės ir kitų savybių, skanauja tik geriausius ir labiausiai prinokusius kavos vaisius. Dėl šios priežasties Kopi Luwak yra ypatingai geros kokybės kava.