Filipinų virtuvė: ne vien ryžiai ir žuvis

Filipinų virtuvė: ne vien ryžiai ir žuvis

Norint apibūdinti, kokia yra Filipinų virtuvė, būtų galima kalbėti ir kalbėti – įvairiausi patiekalai ir jų paruošimo būdai, kitų šalių palikimas… Norint nepasimesti visame informacijos liūne, svarbu žinoti pagrindinius esminius dalykus. Galbūt tai kada nors pravers renkantis, ką būtų galima suvalgyti, o galbūt tiesiog pagilins žinias apie Filipinų virtuvę.

Pirmiausia reikėtų pradėti nuo to, jog pagal Filipinų tradicijas, maistą galima paruošti dviem būdais – mėsą ir žuvį patiekti su actu, pipirais ir česnakais (tai pagrindiniai šios šalies ingredientai), arba valgius išvirti naudojant kokosų pieną. Priklausomai nuo pasirinktų ingredientų labai skiriasi ir patiekalų skonis, tad iš anksto galima įsivaizduoti, kokį papildomą prieskonį suteiks pipirai ir česnakas, o kaip patiekalą paveiks kokosų pienas – tuomet beliks išsirinkti skaniausią variantą.

Išrankiausiems Filipinų virtuvė taip pat turi ką pasiūlyti, kadangi kaip ingredientas čia taip pat naudojamas vyno actas, kukurūzų krakmolas, sojų padažas ar augalinis aliejus.

Filipinų virtuvė: ne vien ryžiai ir žuvis

Ryžiai – neatsiejama Filipinų virtuvės ir viso gyvenimo dalis, kadangi dažniausiai yra valgomi netgi tris kartus per dieną. Jų svarbą šioje kultūroje patvirtina ir tai, jog pagal paruošimo būdą ryžiai yra skirstomi į tris skirtingas rūšis – jie gali būti nelukštenti, išlukštenti, tačiau nevirti arba virti.

Filipinų virtuvė: ne vien ryžiai ir žuvis
Nors atrodo, jog be ryžių Filipinų virtuvė daugiau neturi kuo didžiuotis, toli gražu taip nėra – net ir pusryčiams vietiniai gyventojai turi alternatyvų. Labai populiaru tuo metu valgyti aštrias dešreles, kurios vadinasi Longaniza arba tiesiog keptus kiaušinius, kurie dažniausiai yra valgomi su specialia vietine duona.

Filipinų virtuvė: ne vien ryžiai ir žuvis
Filipinuose taip pat labai mėgstama žuvis ir patiekalai iš kitų jūros gyvūnų – krabų, krevečių ar moliuskų, kurie dažniausiai yra patiekiami su įvairiais priedais ir padažais. Maistas dažniausiai yra gaminamas naudojant palmių aliejų.

Labiausiai rekomenduojama valgyti universiteto miesteliuose – ten kainos kur kas mažesnės negu vietiniuose restoranuose ar kavinėse, o maisto kokybė tikrai nei kiek nesiskiria. Nuvykę į tokią mokymosi įstaigos teritoriją, galėsite iš arčiau susipažinti su Filipinų virtuve, o vietiniai studentai ar maisto pardavėjai galės papasakoti įvairių įdomių istorijų.

Filipinų virtuvė: ne vien ryžiai ir žuvis

Tiesa, pastaruoju metu populiarėjantis greitasis maistas taip pat turėjo įtakos ir Filipinų virtuvei – kritikai teigia, jog patiekaluose trūksta prieskonių įvairovės, tad skirtingi patiekalai kartais būna pernelyg panašaus skonio. Mažiau dėmesio skiriama ir maisto išvaizdai – nors skonis ir geras, prieš pradedant valgyti taip gali ir nepasirodyti.

Bet kokiu atveju tikrai atrasite vietų, kuriose vis dar laikomasi tradicijų ir stengiamasi maistą paruošti gražų akiai ir skanų gomuriui – nereikės net labai ilgai ieškoti.