Skonių gama nuvykus į Turkiją

keliones i turkija

Atvykus į Turkiją, reikia atsilaisvinti kelnių diržus, nes patiekalų ir skonių gausa čia nustebina net ir pačius didžiausius gurmanus. Per daugybę metų šios šalies nacionalinei virtuvei įtaką darė ne viena tauta. Šiandien turkiški patiekalai priverčia aikčioti ne vieną. Nuo įdomių ir netikėtų maisto produktų derinių, iki visame pasaulyje valgomų ir mėgiamų patiekalų. Vienas iš būdų kelionės į Turkiją metu pažinti šią unikalią tautą yra ragauti vietinių gaminamų šedevrų. Paprasti, egzotiški arba jau pažįstami kvapai ir skoniai pavilios sugrįžti į Turkiją dar ir dar kartą.

Klausiate, ką galima jausti į burną įsidėjus kurį nors iš Turkijos patiekalų? Atsakyti būtų sunku, nes skirtingų virtuvių ir kultūrų paveldas Turkijoje yra labai gausus! Kai kurie patiekalai yra orientuoti į islamo filosofiją, šios religijos draudimus. Kita vertus, paragavus dar kitų valgių, galima jausti Levanto virtuvėje vyraujančius produktus, stalo kultūrą arba net Azerbaidžano kvapus ir skonius. Su Turkija taip pat glaudžiai siejasi ir Balkanų virtuvė. Ilgamečiai istoriniai santykiai bei geografinė padėtis lėmė, kad įvairios Balkanų pusiasalyje ir aplink jį gyvenusios tautos paveikė senųjų turkų valgymo įpročius ir įnešė čia naujų vėjų bei maisto produktų.

Negana to, per šimtmečius vykę užkariavimai čia įbėrė šiek tiek persiškos, graikiškos virtuvės prieskonio. Netgi Šiaurės Afrikoje įprasti valgymo papročiai neaplenkė ir Turkijos: milžiniškos Osmanų imperijos laikais iš Afrikos regiono į to meto kulinariją buvo įnešta daug afrikietiškų patiekalų, vaisių, prieskonių.

Bėgant laikui, į Europą iš to meto Turkijos teritorijos paplito kai kurie patiekalai ir valgio ingredientai. Senosios kelionės į Turkiją neapsieidavo be tradicinių turkiškų lauktuvių – prieskonių.
Kaip jau galima suprasti iš įvairių kitų šalių įtakos Turkiškai virtuvei, ji yra ypač spalvinga. Tad ir produktai ar gaminiai, naudojami ruošiant turkišką maistą, yra patys įvairiausi. Jie gali būti: tešlos gaminiai, kruopos, pienas ir iš jo pagaminti produktai, ankštiniai ir įvairios daržovės, taip pat mėsa (ypatingai aviena) bei žuvis. Jeigu planuojate kelionę į Turkiją, nepamirškite saldumynų. Jų – tiek pat daug, kaip ir pasirinkimo, kokį tradicinį turkišką valgį rinktis.