Turkijos kvapai ir skoniai - prieskoniai

Kvapai ir skoniai iš Stambulo prieskonių turgaus. Kaip juos gauti ten nepabuvojus?

Mes, moterys, virtuvėje praleidžiame nemažą dalį savo laiko, nes įvairių šalių virtuvės, tiesiog, vilioja naujais atradimais. Mes nuolat eksperimentuojame, nors ne viskas pavyksta, tačiau kūrybinis procesas, vykstantis virtuvėje, yra ne ką mažiau svarbus nei pats rezultatas, sutiktų, turbūt, didžioji dalis namų šeimininkių. Sentimentais kvepiantys mamos kotletai – skanu, bet juk norisi atrasti ir pasaulio virtuvės skonius. Taip ant mūsų stalų atsiranda itališki makaronai su saulėje džiovintais pomidorais ir alyvuogėmis, ispaniška paelija su krevetėmis ar prancūziška svogūnų sriuba. Vienas svarbiausių dalykų, gaminat maistą, yra prieskoniai, be kurių nė vienas patiekalas nebūtų toks gardus. Mūsiškių prekybos centrų lentynose – nemažas pasirinkimas įvairiausių prieskonių, tačiau, natūralu, kad viso pasaulio asortimento į jas neįmanoma sudėti. Šiuo atveju, gelbsti svečiose šalyse gyvenantys bičiuliai, kurie kvepiančias lauktuves siunčia į virtuves, kuriose pluša moterys, verdančios kotletus!
Stambulas (Turkija) – miestas, į kurį atvykus neįmanoma aplenkti prieskonių turgaus, nes ore tvyro šimtai kvapų. Turkiškas turgaus pavadinimas – „Misir“ arba, tiesiog, „Egiptiečių turgus“, įkurtas dar 1664 m. Tiesą sakant, akys raibsta, nes ne tik kvapas – labai viliojantis, bet ir prieskonių spalvų paletė – įvairi ir traukianti akį. Visai neseniai užsisvajojau, kaip norėčiau pajusti minėto turgaus kvapą, bent minutėlę ten pasivaikščioti. Plano 100 procentų neįgyvendinau, bet bičiuliai atsiuntė bent mažą dalelę Turkijos kvapų į mano mažą, bet jaukią virtuvėlę. Kaip? Apsauginiame voke! Norit tikėkit, norit ne, bet, galiu patvirtinti, apsauginiai vokai – viena naudingiausių pakavimo medžiagų. Iš Stambulo turgaus gavau didelį voką su kumino, ciberžolės, šafrano, kardamono, cinamono, vanilės ir kt. maišeliais, kurie saugiai atkeliavo iki Vilniaus. Nerimavau, kad prieskoniai gaus drėgmės ir bičiulių pastangos bus perniek, tačiau vienas apsauginių vokų (vokų su oro apsauga) privalumų, mano laimei, – drėgmės nepralaidumas.
Kaip parsigabenti kvapų ir skonių iš Turkijos? Paprasta! Viskas telpa į apsauginį voką… ir šafranas, ir kuminas, ir vanilė ir…