Tradicinis portugalų maistas – ką išbandyti

Yra tokių keliautojų, kurie užsienio šalis lanko tik norėdami išbandyti autentišką ir unikalią tos šalies virtuvę. Toks keliavimo būdas vadinamas gastroturizmu. Ir tai tikrai smagus keliavimo būdas, kadangi kiekviena šalis turi savo virtuvę, kurioje dominuoja tik tradiciniai šalies patiekalai ir užkandžiai. O didesnėse šalyse ar šalyse su gilia istorija jos virtuvė dar smulkiau skyla į regionų patiekalus ar tik tam tikruose miesteliuose valgomą maistą. Net ir Lietuvoje galėtume atrasti skirtumų tarp žemaičių ir aukštaičių virtuvės. Tačiau šįkart pakalbėsime apie Portugaliją ir jos virtuvę.

Jeigu skrydis į Portugaliją jau užsakytas, verta pasidomėti, ką reikėtų išragauti čia atkeliavus.

  • Pastéis de bacalhau – Portugalijoje menkė ir kitos žuvys yra šios šalies virtuvės panteono viršūnėje. O ko daugiau tikėtis, kai šalis yra apsupta jūros ir vandenyno. Šis patiekalas – tai menkės žuvies mėsa, suformuota į kamuoliukus, kepamus aliejuje. Patiekti jie nuostabiai traškūs išorėje ir minkšti viduje.
    Bacalhau à brás – tai vėl menkės patiekalas. Šis patiekalas – tai menkės gabaliukai, kepti su tarkuotom bulvėm, svogūnais, alyvuogėmis ir petražolėmis.
  • Alheira de Mirandela – kaip ir dauguma šalių turi savo dešrelių ir dešrų receptų, taip ir Portugalija gali pasigirti šiuo patiekalu, kuris primena dešrą, tačiau yra be kiaulienos. Pagal istoriją, jį sugalvojo žydai, norėdami apsimesti, jog yra krikščionys. Tačiau dešroje iš tieųs nebūsavo nė gabalėlio kiaulienos. Šiandien tai tradicinis portugalų patiekalas.
  •  Francesinhav – šis patiekalas patiks modernesių skonių mėgėjams. Įsivaizduokite kumpio ir sūrio sumuštinį, kuris ant viršaus dar uždengtas keliais sluoksniais sūrio, mėsos, ir gausiai apipiltas pikantišku pomidorų skonio padažu, kuriame sumuštinis tiesiog skęsta. Tai itin sotus patiekalas, kurio užteks ir dviems.
  • Amêijoas à Bulhão Pato – karštą dieną Portugalijoje padarykite sau paslaugą: atsikimškite šaltą alų, įsipatoginkite jaukiame pavėsyje ir užsisakykite šį patiekalą. Tai austrės, kurios ne tik pačios smagiai kramtosi burnoje, bet ir stebina gardžiu sultingu padažu, kuriame pabaigoje mirkoma duona.

Portugalija yra jūsų svajonių šalis? Nepraleiskite progos pamatyti nuostabų jos grožį dar šį pavasarį. Pigūs lėktuvų bilietai į Lisaboną, Portugaliją.