Maistas, dažniausiai sukeliantis alergiją

Lietuvoje alergiją tam tikriems maisto produktams turi apie 4-11 proc. besigydančiųjų. Tai yra tikrai nemažai, dar galvoje turint ir maisto produktus, kurie sukelia net 90 procentų alergijų, susijusių su vartojamu maistu. Įdomu, kad šių produktų yra vos aštuoni, tai kiaušiniai, pienas, žemės riešutai, žuvis, ir jūros gėrybės, kviečiai bei soja. Tai yra labai dažnai maisto patiekaluose pasitaikantys produktai, tad alergija žmogui gali pasireikšti bet kada.

Kūdikių alergijos šiek tiek skiriasi nuo suaugusiųjų. Jeigu kūdikiui atsiranda veido, pilvuko,kojų ar alkūnių bėrimas, vadinasi, įvyko alerginė reakcija su maistu, kuriuo buvo maitintas. Kūdikius dažniausiai alergizuoja: karvės pienas, kviečių košės, braškės, vištiena, veršiena.

Užaugęs žmogus taip pat gali turėti įvairias alergijas maisto produktams. Paprastai jau nuo paauglystės žmogus patiria vieną kitą veido, rankų ar alkūnių bėrimą ir įpranta, jog reikia vengti prieš tai valgyto maisto produkto. Tačiau kartais alergijos atrandamos ir specialiu poliklinikose atliekamu alergenų testu, kuris nurodo, kad galite būti alergiškas ne tik iš maisto produktų, bet ir namų dulkių ar skalbimo priemonių. Tarp suaugusiųjų dažnesnės yra alergijos jūros gėrybėms. Egzotiniai jūros patiekalai, omarai, krevetės, austrės ir t.t. gali sukelti rimtas alergines reakcijas.

Suaugusieji nėra alergiški karvės pienui, tačiau gali jo netoleruoti. Lygiai taip pat suaugusieji gali netoleruoti gliuteno bei kitų maisto produktų.

Tačiau labiausiai nuo alerginių reakcijų reikia saugoti savo vaikus, todėl nuo pat kūdikystės rūpestingai stebėkite vaiko kūnelio pokyčius suvalgius tam tikrų maisto produktų, o geriausia, jeigu alergologas ištirs vaiko kūno atsaką į dažniausius alergenus – kiaušinius, pieną, vištieną, žuvį, ir t.t. Saugokite savo atžalas, nes alergijų reakcijos kartais gali būti itin pavojingos net ir vaiko gyvybei.