Singapūras: mažas dydžiu – turtingas patiekalais

Singapūras – nedidelė sala, esanti Ramiajame vandenyne. Nors jos plotas beveik 10 kartų mažesnis nei Lietuvos – gyventojų bene 2 kartus daugiau. Šis faktas padeda lengviau įsivaizduoti, kaip tankiai yra apgyventa Singapūro valstybė. Kita vertus, įvairovė tiesiog stulbinanti: valstybinėmis kalbomis pripažįstama malajų, kinų, tamilų ir anglų kalbos. Todėl tinkamiausias Singapūro tradicinės virtuvės apibūdinimas galėtų būti „globali“. Kultūrinė įvairovė, kaimyninės šalys ir tolimesni regionai, kaip, pvz., Kinija, Indonezija, Indija ar Vakarų Europa susipynė Singapūro nacionalinėje kulinarijoje neatskiriamai.

Tautų įvairovė, žinoma, sąlygojo ne tik patiekalų rūšis, tačiau ir pačią valgymo kultūrą. Singapūro gyventojai yra pratę valgyti ne namuose, tačiau renkasi ne restoranus, o bufeto kavines. Taip yra dėl to, kad šiose vietose siūloma platus valgių asortimentas: nuo Malaizijos iki tailandiečių, indų, vakariečių, korėjiečių ar japonų patiekalų. Valgymo procesui skiriamas ypatingas dėmesys ir yra įvardijamas, kaip nacionalinis pomėgis bei dažnas diskusijų objektas.

Šalyje kai kurios gyventojų grupės laikosi tam tikrų valgymo taisyklių, kaip, pvz., musulmonai nevalgo kiaulienos, todėl yra specialiai jiems pritaikytų (halal) restoranų. Be to, Singapūre gana žymi vegetarų dalis, tačiau vietinių gyventojų tolerantiškumas ir geranoriškumas yra pavyzdingas: skirtingų kultūrų, įsitikinimų žmonės dažnai valgo kartu, prisitaikydami prie kiekvieno individo poreikių. Singapūro sėkmės paslaptis tiek virtuvėje, tiek visame šalies gyvenime yra paprasta – nuolatinės kompromiso paieškos.

Maža teritorija, didelis gyventojų tankumas, industrializacija yra Singapūro – didelio
miesto – valstybės bruožai. Tai sąlygoja ir labai menką žemės ūkį bei produktų užauginimą. Kadangi Singapūro gyventojai tiesiog dievina maistą, pasitenkinti menkais vietinių augintojų tiekiamais lapinių daržovių, vaisių, paukštienos bei žuvies ištekliais negali. Dėl šios priežasties dauguma produktų yra importuojama, tiesa, situaciją gelbsti itin patogi geografinė padėtis ir oro bei vandens susisiekimas su įvairiausiais kampeliais. Taigi Singapūre įmanoma rasti ir norvegiškos lašišos, žinoma, už atitinkamą kainą.