Kava Singapūro kavinėse arba kas yra Kopitiam

Azijos šalys tradiciškai yra siejamos su arbatos kultūra, juk iš ten atkeliauja šio gėrimo tradicijos ir vertingiausios arbatų rūšys. Tačiau, kaip didžiausias žemynas, Azija nėra vienalytė ir įpročiai skiriasi priklausomai nuo šalies, regiono. Taip pat šalies pomėgius keičia ir atvirumas pasauliui, gyventojų sudėtis, ekonominė situacija. Vienas iš pavyzdžių yra Singapūras – maža, bet itin įvairi kultūriniu, etniniu požiūriu, linkusi į naujoves šalis. Tad ar įmanoma išgerti kavos Singapūre?

Viena iš labiausiai išsivystytų pasaulio ekonomikų vadinamas Singapūras gali pasiūlyti ne tik puodelį arbatos. Anaiptol, prisėdę kopitiam – taip vadinama vietinė kavinė – gali pasirinkti iš įvairiausių kavos rūšių. Iš vietinių kalbos išvertus kopitiam reiškia kavos parduotuvė (kopi – kava, tiam – parduotuvė). Ne veltui pavadinimas nėra arbatinė ar arbatos kavinė, tai reiškia, kad Singapūre kavos kultūra itin paplitusi ir gyvuojanti. Galbūt dėl to, kad šalis išsivysčiusi ir nuolat sulaukia užsienio investicijų, yra įsikūrusios svarbios Vakarų pasaulio bendrovės, nuolatiniai turistų srautai.

Visgi išsirinkti kavos rūšį gali būti ne itin paprasta: ne tik dėl gausios pasiūlos, tačiau ir dėl savitų vietinių pavadinimų. Mat, dažniausiai vietinėse kavinėse siūlomos kavos pavadinimų rūšys pateikiamos vietinių gyventojams įprastu žymėjimu. Todėl turistai neretai suglumsta pamatę Kopi O, Kopi C ar Kopi Tarik pavadinimus. Jei kartais sunku išsirinkti vietinėje kavinėje, Singapūras – toli gražu ne minkštesnis riešutėlis, taigi žodynas ar padavėjos konsultacija yra beveik būtina, mat užšifruoti pavadinimai slepia kavos tipą, Kopi O yra kava su kondensuotu pienu, o Kopi C – tiesiog tradicinė juoda kava.

Visgi, kavos ruošimo būdas šiose „kavos parduotuvėse“ yra išskirtinis ir tam kreipiama daug dėmesio. Užsisakius puodelį šio gėrimo pupelės yra džiovinamos skrudinant keptuvėje su kukurūzų branduoliais ir sviestu, kas suteikia šiek tiek saldų ir pikantišką skonį. Tada jos dedamos į filtrą – kojinę, pagamintą iš specialaus storo audinio, kuris suteikia kavai dar kitokį aromatą. Galiausiai kava gardinama jau minėtu sutirštintu pienu ar cukrumi. O dar tradiciškesnė kava tampa, jei jos gėrimo ritualas paįvairinamas pašnekesiai ir neretai apkalbomis, kurie jau yra įgavę „kavos parduotuvės pokalbių“ (coffee shop talk) pavadinimą.