indonezijos virtuvė

Ką būtina paragauti Indonezijoje?

Kiekviena šalis – tai iš esmės skirtingas pasaulis, pasižymintis vis kitokiomis tradicijomis kalbant tiek apie bendravimą, tiek ir apie valgymo kultūrą. Ne išimtis yra ir Indonezijos virtuvė – nors ši salų valstybė turi daugybę panašumų su kinų ar indų virtuve, vis dėl to yra keletas tradicinių patiekalų, kuriuos tikrai derėtų paragauti visiems. Žinoma, kiekvieno skonis yra individualus dalykas, tačiau kartais verta išbandyti ir tai, kas galbūt atrodo visiškai neskanu – tik tokiu galėsime iš arčiau pažinti Indonezijos virtuvę.

Jeigu esate makaronų mėgėjas – iš karto turėtumėte užsisakyti mie goreng arba bakso patiekalus. Nepabijoję nesuprantamų pavadinimų, pirmuoju atveju turėtumėte sulaukti keptų makaronų su įvairiais papildomais ingredientais, o antruoju tektų smaguriauti kiniškais makaronais su mėsos kukuliais.

indonezijos virtuvė
Tinkamas klimatas auginti ryžius lėmė ir tai, jog Indonezijos virtuvėje gausu patiekalų su jais – nasi goreng yra vienas variantų, ką galėtumėte išbandyti, jeigu esate ryžių gerbėjas. Kalbant suprantamesniais žodžiais, ryžiai Indonezijoje yra pateikiami visais įmanomais būdais – prie vištienos ar vietoj jos, su kokosų pienu ar su daržovėmis, o lipniuosius ryžius dažniausiai valgoma kaip desertą. Vietiniai gyventojai tiki, jog šis maistas turi stebuklingų galių, tad tiek jų priežiūrai, tiek ir pagaminimui yra skiriamas ypatingas dėmesys.

Indonezijos virtuvė
Norite itin šviežių vaisių ir daržovių? Tuomet nereikėtų praleisti progos suvalgyti ką tik nuskintą litį ar mangą – Lietuvoje tokių privalumų tikriausiai niekada nepatirsite. Tropiniai vaisiai Indonezijoje nėra naujiena, tad paprasta juos įtraukti į maisto racioną, taip bet kuriam patiekalui suteikiant šiek tiek kitokį skonį, negu valgant jį su mums puikiai pažįstamais tradiciniais vaisiais.

Indonezijos virtuvė
Jeigu niekada neteko lankytis Filipinuose, arba praleidote progą paragauti ypač garsaus vaisiaus – duriano – Indonezijoje ir vėl galėsite pasinaudoti šia galimybe. Savo ypatingai nemaloniu kvapu pasižymintis vaisius sulaukia prieštaringų atsiliepimų, tad savo nuomonę galėsite susidaryti ir jūs.
Aštrūs padažai ir prieskoniai – taip pat neatsiejama Indonezijos virtuvės dalis, tad jeigu juos mėgstate, nereikėtų pro akis praleisti ir sambal padažo, kuris prideda bet kuriam patiekalui ypatingą aštrumą. Tiesa, tikriausiai nepastebėti jo nepavyks – Indonezijoje galima rasti net kelis šimtus skirtingų rūšių to paties padažo. Vienos kelionės metu visų jų paragauti nepavyks, kaip ir nepavyks iki galo pažinti visos Indonezijos virtuvės – tačiau bent jau būsite girdėję, o gal net ir paragavę pagrindinius ir garsiausius jų patiekalus.