Indijos virtuvė siūlo ne tik paragauti, bet ir pajausti

http://lsveikata.lt/upload/articles_images/272/def/maistas.jpg

Norint tinkamai susipažinti su Indijos virtuve, svarbu ne tik paragauti žymiausius tradicinius patiekalus, bet ir iš vidaus geriau pažinti visą valgymo kultūrą ir etiketą.  Indijoje valgoma šiek tiek kitaip, negu mes esame įpratę.

Nereikėtų pamiršti paminėti svarbaus fakto – Indijos virtuvė yra puoselėjama jau daugybę metų. Didžioji dalis kulinarų ir maisto mėgėjų yra įsitikinę, jog maisto gaminimas yra menas, tad tam, kad viskas pavyktų sėkmingai, pirmiausia į būsimą patiekalą reikia įdėti daug meilės ir  atsidavimo, o tik po to viską pagardinti tinkamais prieskoniais. Visi pasaulio receptai – unikalūs meno kūriniai.

Indijos virtuvė - ne tik paragauti, bet ir pajausti

Nors pirmiausia naudojami prieskoniai papildomo skonio nesuteikia, antrųjų užtenka tiek, kad Indijos virtuvė daugeliui asocijuojasi su itin aštriais patiekalais ir ypatingai saldžiais desertais. Alkoholiu mėgautis čia taip pat negalėsite – indų nuomone, jis ne tik aptemdo sąmonę, bet ir neleidžia pajusti tikrojo maisto skonio.

Jeigu visi šie faktai neišgąsdino ir vis tiek norisi išbandyti Indijos virtuvę, teks išmokti valgyti be įrankių. Indijos maisto kultūroje nerasite nei šakučių, nei specialių lazdelių – visus šiuos įrankius pakeičia jūsų visagalės rankos.  Apie tai, jog kartais valgant jas išsitepame, taip pat yra pagalvota – šalia iš karto yra paruošti specialūs dubenėliai rankoms nusiplauti.

Turėtų pasirodyti, jog Indijos virtuvėje turėtų nebūti sriubų – juk niekaip nepavyks jų suvalgyti be šaukšto. Tačiau šiuo klausimu indai ir vėl nustebina turėdami paprastą atsakymą – maistą galima semti duonos paplotėliais arba mirkyti į ryžius. Ir būtina viską atlikti tik dešine ranka!

Indijos virtuvė - ne tik paragauti, bet ir pajausti

Norint iki galo išlaikyti Indijos virtuvės tradicijas, visus šiuos sunkius valgymo pratimus reikėtų atlikti sėdint ant žemės, kilimėlio ar pagalvėlės. Džiugi naujiena – indais galėsite pasinaudoti. Nebent teks susidurti su vietinių žmonių originalumu ir galėsite išmėginti, ką reiškia palmės lapą pakeisti į lėkštę, o kokoso riešutą naudosite vietoj dubenėlio.

Visi šie dalykai nėra labai lengvai paruošiami – tam ir vėl reikia fantazijos ir kūrybiškumo. Maistas ir visa valgymo kultūra Indijoje stipriai siejasi su religija ir jos teigiamomis tiesomis, tad jeigu žmogus yra tikintis, jam kur kas paprasčiau įdėti meilės į savo būsimą šedevrą.

Gali būti, jog ne vietiniams žmonėms bus kur kas sunkiau suprasti visas Indijos virtuvės subtilybes ir pajausti ne tik skonį, bet ir dvasią – tai viena iš priežasčių, dėl ko valgyti reikėtų atsižvelgiant į visus pageidautinus ritualus.