Atostogos lėkštėje

ispaniska virtuve

Kelionė į Ispaniją būtų nieko verta be kraują kaitinančio karščio, uždegančių flamenko garsų ir turtingos pietietiškos virtuvės. Nors maisto mylėtojų epitetai sklando apie Prancūzijos ir Italijos gyventojus, ispanai jiems ne tik nenusileidžia, bet neretai ir pralenkia. Gurmaniškas ir išlavintas skonis jiems leidžia kurti neįtikėtinus patiekalų, prieskonių bei gėrimų derinius, kurie sparčiai sužavi visą pasaulį.

Ne paslaptis, jog Ispanijos regionai yra itin skirtingi ne tik klimato, kalbos, bet ir tradicijų, maisto kultūros atžvilgiu. Tuo mėgautis dabar itin paprasta. Nesvarbu, ar Jūsų kišenėje – pigūs skrydžiai į Barseloną ar lėktuvų bilietai į Madridą – abiejuose didmiesčiuose atrasite savitą virtuvę. Žinoma, abu šie miestai yra modernūs ir kosmopolitiški, o jų patiekaluose vyrauja tipiškos ispaniškos natos. Visgi, katalonų maistas taip pat daro įtaką bendram ispaniško maisto paveikslui, pavyzdžiui, paelija su vištiena, dar vadinama “Valenciana” yra vienas iš tipiškiausių ispaniško maisto pavyzdžių. Taip pat Barselonoje kaip niekur gausu barų bei restoranų, siūlančių didelį katalonietiško maisto pasirinkimą. Tokie meniu yra neįsivaizduojami be dešros, česnakų, įvairių užkandių (tapų) ir puikaus ispaniško vyno.

Dar kitą ispaniško maisto pusę galima pamatyti šios šalies salose. Belearų salynas kultūriškai yra itin artimas Katalonijai, taigi maistas Maljorkoje ar Ibizoje ne itin skirsis nuo Barselonoje ragautų patiekalų. Visgi, ir šios salos turi savitų receptų. Vieni jų – ensaimados – spiralės formos pyragai su įvairiais įdarais, kurie yra net pardavinėjami oro uostuose ir dažnai vežami kaip dovanos. Kanarų salos turi daug ištikimų gerbėjų, tad jų virtuvė gali nepasirodyti egzotiška. Nepaisant to, ji – itin turtinga ir įvairi. Tenerifę atostogoms pasirinkę žmonės gali mėgautis gurmaniškomis sriubomis bei mėsos patiekalais, kurių vienas populiariausių – marinuota triušiena su daržovėmis.

Žinoma, ispaniški patiekalai gali būti gaminami ir namuose. Nors paelijai skirtų ryžių galima ir nerasti, visus viduržemio regiono patiekalus galima pagaminti iš įprastų produktų ir taip sukurti saulėtas trumpas atostogas sau ir savo artimiesiems. O pamilus ispanišką virtuvę beliks tik nusipirkti bilietus ir skubėti aplankyti šią nuostabią turtingos kultūros šalį!