Australijos virtuvė: tarp tradicijų ir naujovių

Australija – itin turtinga šalis turint omenyje įvairias sritis. Dėl patirtų kolonizacijų – tai daugiakultūrė, įvairi ir tolerantiška valstybė. Jos bendruomenė pasiskirsčiusi plačiai, suvienydama tiek aplinkinių (Azijos, Indonezijos) teritorijų imigrantus, tiek buvusius kolonistus – anglus. Tai turėjo ir tebeturi reikšmingos įtakos australų patiekalams. Tradiciniai valgiai bėgant laikui kito, adaptavosi perimdami skonių spektrą ir pomėgius tiek iš atvykėlių, tačiau išlaikydami savitumą.

Tačiau ne visuomet iš kitų šalių perimami patiekalai yra sveiki. Galbūt, tiksliau – retai. Dažniausiai skonio receptorius labiausiai pamalonina saldūs, sūrūs, riebūs valgiai. Dėl šios priežasties Australijos kasdienėje mityboje „prigijo“ iš Vakarų kultūros perimtas maistas, pvz., traškučiai, sumuštiniai ir kiti užkandžiai. Tai sąlygoja bene didžiausią nutukusių gyventojų dalį pasaulyje – virš 35 proc. Taigi šiose „lenktynėse“ Australija pirmauja net prieš JAV, kurios beje yra ne tokioje ir gėdingoje 11 vietoje pagal ankstesnių metų duomenis.

Kita vertus, toks maistas itin vilioja tiek vietinius, tiek turistus. Gerai žinomas „australiškas“ mėsainis, kuris išsiskiria itin turtinga sudėtimi: keptu kiaušiniu, kumpiu, sūrimi, ananasais, salotomis, svogūnais ir itin išskirtiniu priedu – burokais. Dar vienas „adaptuotas“ valgis – bulvių pyragas. Tai tarsi populiaraus angliško žuvies ir bulvių (fish and chips) patiekalo „patobulintas“ variantas. Juokaujama, kad pastarasis užkandis pasirodė „per lengvas“ australams, taigi jie nusprendė grūstas bulves su šiek tiek žuvies įdaro apkepti riebaluose – taip išpopuliarėjo šie maži pyragai.

Kita vertus, Australija garsėja ir labiau tradiciniais skoniais. Vienas iš jų – „Kraft Foods“ kompanijos tarptautiniu mastu išpopuliarintas „Vegemite“ pasta. Tai – iš mielių gaminamas šiek tiek karstelėjęs produktas, kurį australai yra pamėgę tepti ant skrebučio. Nors ir savito skonio, „Vegamite“ atranda mėgėjų visame pasaulyje. Na ir galiausiai, labiausiai nacionališku patiekalu galima vadinti žirnių sriubą, kuri gaminama sutrinant žalius žirnius ir nedidelį kiekį mėsos iki vientisos masės. Dažniausiai patiekiama pagardinta pomidorų padažu. Taigi Australijos virtuvė yra perėmusi daugybę patiekalų ir ingridientų iš kitų pasaulio šalių, ypač Jungtinės Karalystės, tačiau įnešdama savito, vietinio prieskonio.

One thought on “Australijos virtuvė: tarp tradicijų ir naujovių

  1. Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Comments are closed.