Liucernos daigų nauda

Liucernos daigų nauda

Tinkamiausias šiuo metų laiku (žiemos) vitaminų šaltinis yra Liucernų daigai. Mėlynieji dobilai yra gerai žinomas gyvybingumo šaltinis. Šio augalo išskirtinumas – jame yra medžiagų, galinčių apsaugoti organizmą nuo toksinų, palaikyti širdies ir kepenų veiklą, gerinti virškinimą ir apetitą, padidinti organizmo atsparumą.

Namuose išdygti gali ir liucerna

Tai vienas paprasčiausiai namuose dygstamų augalų. Šie pupelių daigai labai maistingi, dedame į maistinius kokteilius, sumuštinius, dedame į salotas, merkiame į sriubas (tik nevirtas). Pasaulyje patys populiariausi daigai tikriausiai yra liucernos. Juos auginti paprasta net namie. Riešutus primenančio skonio daigai turi daug vertingų maistinių medžiagų, todėl jomis verta praturtinti sumuštinius, salotas, sriubas ar žaliuosius kokteilius.

Kaip reikia rūpintis liucernos daigais?

Į stiklainį supilkite du valgomuosius šaukštus liucernos sėklų ir pamerkite į vandenį 3-4 valandas. (2 šaukštai liucernos sėklų per savaitę užims apie 1 litrą talpos). Tada nuplaukite vandeniu ir 1-2 savaites palaikykite drėgną (vandens nepridedant) tame pačiame inde, šviesioje vietoje. Kiekvieną dieną juos nuplauname vandeniu. Po pirmos savaitės jau galime mėgautis žalumynais.
Patogiausias būdas yra turėti mažas skylutes stiklainio dangtelyje

Patogiausias būdas yra turėti mažas skylutes stiklainio dangtelyje arba gumine juostele ar raišteliu užspausti marlę aplink kaklą, o ne dangtelį. Išmirkytas sėklas galima sėti ir į žemę, bet patogiausia – į vazoną.

Liucerna yra unikalus silicio ir boro šaltinis. Boras būtinas aktyvios vitamino D formos gamybai ir normaliai kaulų struktūrai. Liucerna – augalas su gerai išvystyta šaknų sistema, gausu karotino, amino rūgščių, mineralinių medžiagų ir vitaminų. Liucernoje gausu kalcio, magnio, fosforo, kalio, vitaminų A, D, K, izoflavonų, mikroelementų ir proteolitinių fermentų. Jis naudojamas cholesterolio kiekiui kraujyje mažinti ir viso žmogaus organizmo gydymui. Vertingos medžiagos esančios liucernos daiguose slopina ir gydo uždegimą. Šiuos žalumynus į kasdienę mitybą turėtų įtraukti tie, kurie nori išvengti širdies smūgio ar palengvinti artrito ligos simptomus. Šiame augale gausu kraujyje ir limfoje esančių neorganinių mineralų, kurie apsaugo nuo kraujavimo iš pepsinių opų. Daug ląstelienos turinti liucerna priklauso ankštinių šeimai. Liucerna turi daug žmogaus organizmui naudingų savybių, todėl vartojama kaip biologiškai aktyvus maisto papildas. Manoma, kad šis augalas mažina cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, gerina širdies ir kepenų veiklą, švelnina klimakterinio laikotarpio simptomus, padeda nugalėti nuovargį ir suteikia energijos.

Vitaminas K svarbus kraujo krešėjimo procesui, o jo galima rasti liucernos daiguose

Vitaminas K svarbus kraujo krešėjimo procesui: jo reikia kepenims gaminti protrombiną (kraujo krešėjimą skatinančią medžiagą). Kraujuojant jis normalizuojasi, skatina kraujo krešėjimą-stiprina kraujagyslių sieneles ir skatina protrombino gamybą.
Veikliosios liucernos medžiagos šarmina mūsų organizmo skystąją terpę, kuri suteikia šiam augalui kraują ir kepenis valančių savybių. Liucerna skatina skysčių išsiskyrimą iš organizmo, skatina prostatos sekreciją, normalizuoja vandens, druskų ir purinų apykaitą. Kaip visi žinome, sutrikus purinų apykaitai, organizmas sukels labai skausmingą ir skausmingą ligą – podagrą. Liucerną labai tikslinga vartoti esant žarnyno ir virškinamojo trakto veiklos sutrikimų, ji normalizuoja medžiagų apykaitą. Liucerna – vienas iš nedaugelio augalų, kurio sudėtyje yra augalinės kilmės fluoro, kurį organizmas visų pirma kaupia dantų audiniuose. Jis skatina dantų emalio formavimąsi ir padeda apsaugoti dantis nuo karieso. Liucernos daigai įeina į mišinį imunitetui stiprinti ”Eliksyrą” Visi Ingredientai džiovinti iki 42l. temperatūroje, kai išsaugoma aukšta produkto maistinė vertė.