Korėjietiško kimchi receptas

Korėjietiško kimchi receptas

Visas pasaulis pamišęs dėl sveikos gyvensenos, ypač japonų ir korėjiečių virtuvės, bando atskleisti ilgo ir sveiko gyvenimo paslaptis. Vidutinė gyvenimo trukmė šiose šalyse siekia arti 90. Vis labiau akivaizdu, kad tokiai didingai senatvei daugiausia įtakos turi produktai, kuriuos kasdien ant stalo deda korėjiečiai ir japonai.

Vienas iš tokių produktų – plikytos raugintos daržovės. Jei keliavote Korėjoje, tikrai ant stalo pamatysite dubenėlius su įvairiomis daržovėmis, išmirkytomis sūrio čatniu. Korėjiečius žavi kimchi, o jų namuose dažnai būna net atskiri šaldytuvai, kuriuose laikomi fermentuoti pagardai. Viena vertus, tai gali užtikrinti, kad nemalonus kimchi kvapas prasiskverbs į kitus bendrame šaldytuve laikomus produktus, bet dar svarbiau, kad kimčis šaldytuve išlaikomas pastovios temperatūros ir yra geras raugintų daržovių draugas. Įdomumo dėlei pasakysiu, kad japonai kimči visiškai nedaro, jų virtuvėje apskritai nerasite aštrumų arba kokio nors itin ryškaus, kitus užgožiančio skonio. Tačiau japonai daržoves fermentuoja itin savitai – naudodami specialius miltus, kurie duoda impulsą daržovių rūgimui.

Kimchi yra tradicinis Korėjos virtuvės pasididžiavimas ir greitai išpopuliarėjo kitose šalyse

Korėjoje yra apie 200 skirtingų kimchi rūšių. Iš esmės produktas yra marinuota ir rauginta daržovė, kurioje gausu vitaminų ir naudingų bakterijų. Bene populiariausias kimči gaminamas iš pekino kopūsto ir baltųjų ridikėlių, tad nesunkiai pasigaminsite ir namuose. Šio patiekalo skonis šiek tiek primena raugintus kopūstus, tačiau jame gausu egzotiškų skonių (žuvies padažo ir aštraus), todėl tai labai įdomus ir skanus pakaitalas, kurį galima naudoti kaip garnyrą prie kepsnio, omleto, sriubos ir kt.

Ingredientai:

  • 1 kg pekino kopūsto
  • 120 g druskos
  • 1 šaukštas ryžių miltų
  • 1 šaukštas cukraus
  • 1 svogūnas
  • 8 skiltelės česnako
  • 3 cm imbiero gabalėlio
  • 3 šaukštai žuvies arba sojos padažo
  • 100 g džiovintų čili skiedrelių rekomenduoju korėjietiškas gochugaru, bet tiks ir paprastos;⁠
  • 1 morka;
  • 5 svogūnų laiškai.

Gamybos procesas:

  • Pekino kopūstą padalinkite išilgai į 4 dalis, nupjaukite stiebus, supjaustykite 4-5 cm ilgio gabalėliais, nuplaukite ir nusausinkite. .
  • Išimkite kopūstą su druska ir palikite kambario temperatūroje 2-3 valandoms (kas pusvalandį pamaišydami). .
  • Kai išdžius, kelis kartus nuplaukite vandeniu, tada patrinkite
  • Puode užvirinkite 125 ml vandens. Suberiame ryžių miltus ir cukrų. Virkite keletą minučių maišydami, kol gausis tiršta košė. Pasimelskime. .
  • Blenderiu sutrinkite svogūną, česnako skilteles, imbierą, čili dribsnius, žuvies/sojos padažą ir košę.
  • Gauta pasta sumaišoma su nusausintais pekino kopūstais, pjaustytomis morkomis ir svogūnų laiškais. Viską sukrauname į stiklainį (stidinio viršuje paliekame keletą centimetrų vietos).
  • Laikykite kambario temperatūroje, tada padėkite į šaldytuvą.

Tradicinis korėjietiškas kimči yra gaminamas iš Pekino kopūstų. Gaminimo procesas itin paprastas: tereikia supjaustytus Pekino kopūstus palaikyti sūriame vandenyje, paslėgus, kad jie suminkštėtų ir prigertų šiek tiek sūrumo. Tada juos nuplauti, nusausinti, ir sumaišyti su aitrių prieskonių pasta, pagaminama iš česnakų, imbiero, čili ir žuvies padažo, sojos bei cukraus. Per 1-2 dienas būdami kambario temperatūroje kopūstai ima rūgti, o tada juos jau galima valgyti arba dėti į šaldytuvą, kad rūgimas taptų kiek lėtesnis. Kimči gali šaldytuve stovėti itin ilgai, todėl pasidaryti verta keletą indelių iškart.

Valgykite bent po trijų dienų. Laikui bėgant kimchi taps tik skanesnis! Pabandykite ir tai taps tikrai skaniu ir mėgiamu patiekalu net ir pas jus namuose. Juk taip smagu pasilepinti vis kokiu nors nauju patiekalu.